James Arthur Photography

14-jarig meisje zocht net voor vermoedelijke verkrachting psychologische hulp, maar kreeg die niet

Het slachtoffer van de vermoedelijke verkrachting in Gent heeft net voor de feiten psychologische hulp gezocht, maar ze moest wachten omdat er plaatsgebrek is. Dat bevestigt Jef Vermassen, de advocaat van haar vader. Het 14-jarige meisje stapte nadien uit het leven.

Even vooraf:

Child Focus en experten lieten eerder deze week verstaan dat het aantal dossiers over online beelden van seksueel misbruik sinds het begin van de coronacrisis met meer dan 60 procent gestegen is. Ze roepen slachtoffers van (online) seksueel misbruik op om altijd aangifte te doen, bij Child Focus en de politie.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan bellen naar het gratis nummer 1813 of surfen naar www.zelfmoord1813.be.

Heb je nood aan een gesprek? Dan kan je terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106 of via chat op www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via awel.be.

De feiten vonden plaats op 15 mei op de Westerbegraafplaats in Gent. Het 14-jarige meisje uit Gavere had die dag met een vriend afgesproken, maar er daagden nog vier andere tieners op. Het meisje zou aangerand en verkracht zijn en beelden ervan zouden via sociale media verspreid zijn. Het slachtoffer kreeg de beelden te zien en stapte vier dagen na de feiten uit het leven.

"De vader van het slachtoffer heeft een opname gevraagd, maar ze zijn wandelen gestuurd in het ziekenhuis", zegt advocaat Jef Vermassen in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Omdat het meisje zich niet goed in haar vel voelde, had haar vader al eerder naar hulp gezocht voor zijn dochter. "Dat gebeurde 14 dagen voor de feiten. Ze zijn naar de huisarts gegaan en nadien naar een ziekenhuis in Gent (het UZ Gent, red.) voor een opname, maar ze zijn tot twee keer toe wandelen gestuurd", vertelt Vermassen. "Er zou een therapie beginnen de 21e, maar op de 19e heeft ze dan die tragische zelfdoding gepleegd." 

Volgens de advocaat had het zeker een verschil kunnen maken als er sneller hulp was aangeboden. "Het is zo tragisch dat er onvoldoende opvang is voor minderjarigen met deze problematiek in ziekenhuizen", luidt het. "Er zijn in alles tekorten en corona heeft dat nog verergerd."

"Het ziekenhuis heeft al contact opgenomen met de vader om te melden dat men beseft dat het is foutgelopen. Ze hebben beloofd om het aantal bedden op te drijven zodat er beter aan de vraag kan beantwoord worden."

Er zijn in alles tekorten en corona heeft dat nog verergerd

Advocaat Jef Vermassen

De vader van het meisje was zelf niet op de hoogte van de vermoedelijke groepsverkrachting. "Zijn dochter was heel zwijgzaam. Men ziet dikwijls in dit soort zaken dat men zwijgt omdat men beschaamd is."

Waarom spreken we over "een mogelijke verkrachting" en niet langer over "een vermoedelijke groepsverkrachting"?

In onze berichtgeving over deze zaak spreken we nu over een "mogelijke verkrachting". Dat is de zwaarste kwalificatie van het parket. De vader van het slachtoffer sprak over een groepsverkrachting, maar de tenlastelegging is momenteel officieel verkrachting, aanranding van de eerbaarheid, en het nemen en verspreiden van foto's die de persoonlijke integriteit in gevaar kunnen brengen en dat mogelijk met de dood van het meisje tot gevolg. Uit het onderzoek zal moeten blijken wie welke rol heeft gespeeld en of en voor welke feiten er een veroordeling zal volgen.

Beluister het gesprek met Jef Vermassen in "De wereld vandaag" (en lees voort onder de audio):

"Berg waar slachtoffers niet over geraken"

Volgens Jef Vermassen staat het als een paal boven water dat de feiten geleid hebben tot de tragische zelfdoding van het slachtoffer. "Op die leeftijd heeft wat leeftijdsgenoten doen of zeggen een enorme impact. En als je dan zo vernederd wordt, heeft dat een groot effect. De verkrachting op zich is al moeilijk te verwerken en als dat ook nog eens publiek gemaakt wordt, dan is dat een berg waar ze niet over geraken."

De vader van het slachtoffer vraagt gerechtigheid en dat men kan voorkomen dat anderen dit meemaken

Advocaat Jef Vermassen

Vermassen wijst erop dat de strafmaat voor de verdachten zwaarder wordt als ze verantwoordelijk worden gehouden voor de zelfdoding van het slachtoffer. "Dan zou de zaak zelfs voor het hof van assisen kunnen komen", zegt hij. 

Op vraag van de vader doet de advocaat ook een oproep tot sereniteit in deze delicate zaak. "Deze man zit heel diep. Hij vraagt gerechtigheid en dat men kan voorkomen dat anderen dit meemaken", aldus Vermassen. "Hij wil in rust proberen te verwerken wat bijna onverwerkbaar is. Ik hoop dat men hem de tijd gunt om dat moeilijke rouwproces tot een goed einde te brengen." 

Kinderrechtencommissaris: "We krijgen verontrustende signalen"

Dat jongeren met psychische problemen niet geholpen kunnen worden, op het moment dat ze dat echt nodig hebben, is een probleem dat al lang aansleept. Dat klaagt ook kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens aan. Volgens haar zijn de wachtlijsten voor hulpverlening door corona alleen maar langer geworden.

"We krijgen signalen uit verschillende hoeken: van ouders die een noodkreet slaan maar de boodschap krijgen dat ze terug naar huis moeten gaan omdat er geen hulp mogelijk is, van CLB's die geen oplossingen vinden, van huisartsen en kinderartsen ook. Mensen op het terrein die zeggen: zo kan het niet langer."

Wat moet de overheid doen? "Bijkomende middelen en mensen is een belangrijke oplossing. Dat heeft men recent ook gedaan, maar de vraag is of het genoeg zal zijn."

"Het gaat niet alleen over extra bedden, maar ook over voldoende laagdrempelige hulpverlening", benadrukt Vrijens in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen