Vermoedelijke groepsverkrachting beroert de Kamer: "Wees niet alleen vandaag in shock, maar elke dag"

Naar aanleiding van de vermoedelijke groepsverkrachting van een 14-jarig meisje in Gent kondigt de regering niet alleen een hele reeks maatregelen aan om dergelijke misdrijven strenger te bestraffen en de slachtoffers beter op te vangen en te begeleiden, maar doen verschillende politici in de Kamer ook een oproep aan de hele bevolking. Onder meer Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) en premier Alexander De Croo (Open VLD) noemen verkrachting een ware pandemie.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) kregen in de Kamer een hele batterij vragen over de vermoedelijke groepsverkrachting in Gent. Verschillende vraagstellers wezen op de hallucinante cijfers: 9 verkrachtingen per dag in ons land en 4 groepsverkrachtingen per week. "Dit is nog een onderschatting", aldus Karen Jiroflée (Vooruit). "Hoe moet men zich voelen als vrouw? Is de maatschappij wel bekommerd?", vraagt Maria Vindevoghel (PVDA) zich af.

Beste mensen hier, thuis: open eindelijk eens jullie ogen! We beschermen onze kinderen niet! 

Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA)

Veruit de sterkste tussenkomst was die van Valerie Van Peel (N-VA), die als kind zelf misbruikt is. "Dit is een ware pandemie", aldus Van Peel, "eentje die veel minder aandacht krijgt dan het virus van vandaag, maar gigantisch meer slachtoffers maakt."

"Ja, de straffen moeten omhoog! Ja, we moeten voorkomen! Ja, een jongere die slachtoffer is van verkrachting en de moed heeft om hulp te zoeken, mag niet op een wachtlijst komen!" De politiek moet dringend aan de slag, en niet reageren op één feit van vandaag, vindt Valerie Van Peel. Maar dat is niet genoeg.

"Beste mensen hier, thuis: stop met schrikken, open eindelijk eens jullie ogen! We beschermen onze kinderen niet! We voeden hen niet voldoende op in het trekken en respecteren van grenzen. We creëren niet voldoende openheid, die een slachtoffer nodig heeft om te spreken. We geven hen vaak zelfs nog de schuld, of we zwijgen en begraven het geheim mee."

Blijf wakker allemaal!

Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA)

Van Peel richt zich tot de bevolking. "Blijf wakker allemaal! Bij de opvoeding van onze zonen en dochters, bij de vriendschappen om je heen, bij wat er in je straat gebeurt, bij je sportclub of aan je universiteit. Benoem het als er in bepaalde culturen geen respect voor vrouwen is."

Want misbruik zit overal. "In de kerk, in de sport, en vaak ook thuis." Valerie Van Peel vindt het te gemakkelijk om vandaag verontwaardigd te zijn, en vervolgens weer over te gaan tot de orde van de dag. "Wees niet alleen vandaag in shock! Wees dat elke dag!"

Bekijk hieronder de tussenkomst van Valerie Van Peel en lees voort onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft het over een pandemie die moet worden bestreden. Ook hij kijkt buiten de krijtlijnen van de politiek. "Het begint met woorden, maar zo vaak leiden die woorden tot gruwelijke daden."

De trieste waarheid is dat voor een vrouw de gevaarlijkste plek niet zozeer een slecht verlichte parking is, maar vaak de eigen woning

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Maar woorden zijn volgens de premier ook het begin van de oplossing. Hij refereert aan zijn eigen rol als vader. "Een gesprek dat we allemaal moeten hebben met onze zonen, met onze kinderen. Een gesprek dat we allemaal met elkaar moeten hebben en dat we moeten durven aangaan."

"De trieste waarheid is dat voor een vrouw de gevaarlijkste plek niet zozeer een slecht verlichte parking is, maar in de grote meerderheid van de gevallen de eigen woning." Ook de premier richt zich tot iedereen: we moeten alerter zijn en sneller naar de politie stappen. "Ik ben ervan overtuigd dat ook deze pandemie een pandemie is die we samen kunnen oplossen."

Minister Van Quickenborne (Open VLD) legde de Kamer uit welke maatregelen hij al heeft genomen en nog  gaat nemen om verkrachters strenger aan te pakken en de slachtoffers beter op te vangen. "Ons seksueel strafrecht is hopeloos verouderd", erkent hij. "Het is gebaseerd op een wetboek uit de 19e eeuw." Volgens Van Quickenborne moeten we erkennen dat slachtoffers van seksueel geweld in het verleden te vaak in de kou zijn blijven staan. Maar dat zou dus moeten veranderen. 

Bekijk hieronder de tussenkomst van premier De Croo in de Kamer:

Videospeler inladen...

Meest gelezen