Videospeler inladen...

BEKIJK: babyvetjes niet zo onschuldig, welke gevaren zijn er en wat kan je doen? Directeur Zeepreventorium geeft tips 

Uit cijfers van Kind en Gezin blijkt dat ruim 1 op de 9 peuters in Vlaanderen last heeft van overgewicht. Dat cijfer stijgt al een tijdje, maar is vooral het afgelopen coronajaar sterk toegenomen. En die babyvetjes zijn niet altijd zo onschuldig als ze lijken. Nick Marlein, directeur van het Zeepreventorium in De Haan, waar kinderen met obesitas behandeld worden, geeft tekst en uitleg in onze VRT NWS Live. 

Het onderzoek van Kind en Gezin gaat over zeer jonge kinderen van 2 jaar oud. Het aandeel peuters dat met overgewicht kampt neemt al 10 jaar toe en zou nu 11,4 procent (of 1 op de 9 peuters) bedragen. 

Dat zien ze ook in het Zeepreventorium in De Haan, waar kinderen van alle leeftijden met obesitas behandeld worden. “Wij proberen dit al sinds jaar en dag op de agenda te plaatsen, want we zien dat de leeftijd waarop het gewicht problematisch wordt, steeds jonger wordt. Zelfs binnen de leeftijdscategorie van 0 tot 3 jaar stellen we vast dat kinderen kampen met overgewicht of obesitas", zegt Nick Marlein, directeur van het Zeepreventorium. 

Moeten we ons daar zorgen over maken? Groeien kinderen niet uit hun babyvet?

Misschien was je zelf wel een kind dat wat molliger aan het leven begon, maar daar doorheen de jaren is uitgegroeid. Toch is het volgens Marlein een misvatting dat kinderen extra gewicht mogen dragen. "We zien dat kinderen hierdoor op jonge leeftijd verkeerde gewoontes aangeleerd krijgen en dat kan later misschien voor een probleem zorgen. Al wil ik daarover ook geen massahysterie laten ontstaan."

Videospeler inladen...

Wat zijn die gevolgen op latere leeftijd?

Dat babyvetjes niet altijd onschuldig zijn, blijkt uit de bijkomende ziekten die kunnen ontstaan bovenop obesitas. Voorbeelden daarvan zijn suikerziekte, hart- en vaatziekten en psychische problemen. "Die problematieken zijn moeilijker voor het kind en zijn omgeving, en brengen ook een maatschappelijke kost met zich mee", waarschuwt Marlein.

Videospeler inladen...

Komt dat altijd door ongezonde voeding en te weinig beweging?

Volgens Marlein is het complexer dan dat. Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat er een probleem ontstaat. Het kan dan gaan om biologische factoren, maar ook contextuele factoren zoals financiële problemen. 

Videospeler inladen...

Wat kan je doen om overgewicht te voorkomen?

"Je kan natuurlijk geen topsporters maken van kleine kindjes, maar elke vorm van beweging is belangrijk". Marlein haalt voorbeelden als het leren rollen, kruipen of klauteren van een kindje aan. "Dat in combinatie met een gezond leefklimaat, voldoende aandacht voor het kind en een dieet dat niet buiten proportie gaat."

Al beseft Marlein dat het niet altijd even eenvoudig is om hier overal op te letten:

Videospeler inladen...

Wat kan je doen als ouder als je merkt dat je kind te zwaar is?

"Als er iets vastgesteld wordt, is de belangrijkste stap, de stap naar eventuele hulpverlening", zegt Marlein. Een gesprek met de huisarts of begeleiding op school bijvoorbeeld. Verder is het belangrijk om jezelf te informeren.

Videospeler inladen...

De volledige VRT NWS Live met Nick Marlein, directeur van het Zeepreventorium in De Haan, kan je hier herbekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen