Wit-Rusland kondigt sancties tegen de Verenigde Staten aan

Wit-Rusland heeft sancties tegen de Verenigde Staten afgekondigd. Het land zal onder meer het aantal Amerikaanse diplomatieke personeelsleden op zijn grondgebied verminderen. Wit-Rusland neemt deze vergeldingsmaatregelen nadat de nieuwe Amerikaanse sancties tegen Minsk in werking waren getreden.

De vergeldingsmaatregelen van Wit-Rusland tegen de VS omvatten de "vermindering van het diplomatieke, administratieve en technische personeel" op de Amerikaanse ambassade in Minsk en de "verscherping van de procedure voor de afgifte van visa" voor Wit-Rusland. Dat stond te lezen in een verklaring van Minsk. 

Wit-Rusland heeft ook de toestemming ingetrokken voor het Amerikaanse agentschap voor internationale ontwikkeling (USAID) om op zijn grondgebied te werken.

We kunnen deze onvriendelijke stap niet ongemerkt voorbij laten gaan

Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken

Wit-Rusland sprak eerder zijn ongenoegen uit over de economische sancties van de VS tegen negen Wit-Russische staatsbedrijven. Anatoly Glaz, de woordvoerder van het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, zei toen: "We kunnen deze onvriendelijke stap niet ongemerkt voorbij laten gaan."

Vorige week kondigde Washington aan dat het samen met de Europese Unie werkt aan extra sancties tegen Wit-Rusland nadat Minsk een passagiersvliegtuig op weg naar Vilnius had omgeleid en politiek tegenstander Roman Protasevitsj aan boord had gearresteerd.

Meest gelezen