ONT channel

Wit-Russische tv-zender zendt ondervraging van dissidente journalist Roman Protasevitsj uit

De door de staat gecontroleerde Wit-Russische tv-zender ONT heeft woensdagavond een programma uitgezonden waarin journalist en activist Roman Protasevitsj vanuit de gevangenis werd ondervraagd. Protasevitsj werd op 23 mei in Minsk van een omgeleide Ryanair-vlucht gehaald. Het is al de tweede keer dat Protasevitsj op televisie wordt opgevoerd sinds hij werd gearresteerd.

De beelden van de ondervraging waren te zien in een programma van ONT, één van de twee staatszenders van Wit-Rusland en duurde ongeveer een uur. De makers wilden aantonen dat de Wit-Russische autoriteiten niet op de hoogte waren dat Protasevitsj aan boord was van het Ryanair-toestel dat onderweg was van Athene naar Vilnius en werd gedwongen te landen in Minsk. De autoriteiten zeggen dat ze waren gewaarschuwd dat er een bom aan boord van het vliegtuig was. Er werd echter geen bom gevonden op het vliegtuig maar Protasevitsj en zijn vriendin werden wel van het vliegtuig gehaald en gearresteerd.

Het heeft geen zin nu. De straatprotesten zijn niet meer nodig.

Roman Protasevitsj

Protasevitsj zegt onder meer dat protesten tegen president Loekasjenko op dit moment geen enkele zin hebben. Hij wordt in het programma geïnterviewd door een niet geïdentificeerde persoon. De oppositie kan beter een geschikter moment afwachten. Dat zal er pas komen als de economische situatie in Wit-Rusland verslechtert, zei Protasjevitsj nog. Hij zei ook nog dat hij in de val was gelokt maar hij zei niet door wie.

Bekijk hieronder een fragment van het programma van de Wit-Russische staatszender ONT

Videospeler inladen...

Een dag na zijn arrestatie was Roman Protasevitsj ook al eens verschenen op de Wit-Russische televisie en legde toen bekentenissen af. Zijn ouders die nu in Polen wonen, zeiden nadien dat het duidelijk was dat hun zoon gedwongen was een bekentenis af te leggen.  De Wit-Russische staatsmedia hebben al vaker afgedwongen bekentenissen van opposanten van het regime uitgezonden.  

Westerse landen hebben de gedwongen landing van het Ryanair-vliegtuig scherp veroordeeld. De Europese Unie heeft de landingsrechten ingetrokken van de Wit-Russische nationale luchtvaartmaatschappij Belavia en heeft ook sancties uitgevaardigd tegen leidende figuren in Wit-Rusland en cruciale sectoren van de Wit-Russische economie. De meeste luchtvaartmaatschappijen vermijden sindsdien ook het luchtruim van Wit-Rusland. 

Het protest van de oppositie in Wit-Rusland barstte los na de presidentsverkiezingen van vorige zomer.  President Loekasjenko won die verkiezingen, maar de oppositie zei dat de uitslag vervalst was. Ook de EU erkent de uitslag niet en beschouwt Loekasjenko niet als de legitieme, verkozen president van Wit-Rusland.

Meest gelezen