Foto: Woonhaven Antwerpen

Woonhaven Antwerpen hervat na 3,5 jaar werken aan woontorens naast het Kielpark: "Bewoners hebben weer perspectief"

Na 3,5 jaar beginnen vandaag de eerste afbraakwerken aan de drie woontorens naast het Kielpark. In 2017 wilde de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven Antwerpen de torens renoveren. Maar toen kwam aan het licht dat de 60 jaar oude torens in veel slechtere staat waren dan gedacht en werden de werken stopgezet.  Nu wordt dus gekozen voor volledige nieuwbouw. Die zou in 2029 klaar moeten zijn.

In 2019 besliste Woonhaven Antwerpen om het renovatieproject aan de drie woontorens stop te zetten. In de zomer van 2018 bleek immers dat de draagstukken in bijzonder slechte staat verkeerden.  De renovatie aan de torens, die op het einde van de jaren 50 gebouwd werden, bleek onhaalbaar.  De sociale huisvestingsmaatschappij besliste na verschillende onderzoeken om de drie iconische torens te slopen en nieuwe te bouwen. Het hele project zal zo'n 50 miljoen euro kosten. 

Voorlopig worden alleen de eerste twee torens vervangen. Bewoners van de tweede toren kunnen normaal tegen 2024 in het nieuwe gebouw intrekken. Voor de derde toren moet nog een aanbesteding uitgeschreven worden. 

Zelfde buitenkant, duurzamere binnenkant

De nieuwe woontorens moeten een visueel eerbetoon aan hun voorgangers worden.  Volgens Woonhaven Antwerpen gaan ze daarom bijna een kopie zijn van de huidige torens. De gevel gaat lijken op de huidige en ook het Y-vormige grondplan blijft behouden. In het nieuwbouwproject gaan geen appartementen verloren, zegt waarnemend voorzitter van Woonhaven Els van Doesburg: "De nieuwe plannen behouden 96 appartementen per toren zoals nu het geval is. In de oorspronkelijke renovatieplannen werd dat aantal teruggebracht tot 72 appartementen."

Het heeft heel wat tijd gekost, maar ik ben blij dat het eerste gebouw tegen de vlakte gaat.
Els van Doesburg, waarnemend voorzitster Woonhaven Antwerpen

Inwendig zal de sociale huisvestingsmaatschappij de nieuwe torens uitrusten met duurzame vernieuwingen volgens van Doesburg: "Het gaat dan om een collectieve stookinstallatie die werkt met een warmtepomp, zonnepanelen voor elektriciteit in de gemeenschappelijke ruimtes, extra isolatie en vloerverwarming op lage temperatuur. Dat alles staat in het teken van zowel energiezuinigheid als het comfort van bewoners."

Spectaculaire sloop

Vandaag is op spectaculaire wijze begonnen aan de sloopwerken. Omdat de torens met hun 16 etages te hoog zijn voor de hoogste sloopkraan, wordt een container met daarin een andere sloopkraan naar boven gehesen. 

Meest gelezen