Videospeler inladen...

Na virale toespraak van 18-jarige scholier tegen abortuswet in Texas: staat abortus op de helling in de VS?

Een scholier in de Amerikaanse staat Texas zou tijdens haar diploma-uitreiking een brave toespraak geven over media, maar verraste iedereen met een vlammend betoog tegen een nieuwe abortuswet. Texas is niet de enige staat in de VS die het recht op abortus wil inperken. En conservatieven weten dat ze via wetswijzigingen op staatsniveau ook het recht op abortus in de hele Verenigde Staten opnieuw in vraag kunnen stellen. Zeker nu er een meerderheid aan conservatieve rechters in het Hooggerechtshof zetelt. Staat het recht op abortus straks op de helling in de VS?

Deze week ging de 18-jarige Paxton Smith viraal met een speech die ze gaf tijdens haar diploma-uitreiking. Tegen het schoolbestuur zei de Amerikaanse scholier dat ze over de media zou praten, maar eenmaal op het podium stak ze een emotionele speech af tegen een abortuswet, die vorige maand in de Amerikaanse staat Texas goedgekeurd werd. 

Bekijk hieronder de emotionele speech van Paxton Smith:

Videospeler inladen...

Er wordt een oorlog gevoerd tegen mijn rechten

Paxton Smith

De "heartbeat bill" verbiedt abortus vanaf het moment dat er een hartslag kan worden waargenomen bij een foetus. Dat betekent dat een zwangerschap vaak al na zes weken niet meer afgebroken zal kunnen worden, ook niet als de zwangerschap het gevolg is van verkrachting of incest.

"Ik ben doodsbang dat als mijn voorbehoedsmiddelen niet werken, als ik verkracht word, mijn dromen, hoop en ambities er niet langer toe doen", zegt de tiener. "Ik hoop dat u voelt hoe misselijkmakend en ontmenselijkend dat is. Er wordt een oorlog gevoerd tegen mijn lichaam en mijn rechten." De speech is intussen al meer dan 439.000 keer bekeken op YouTube.

Wat betekent de nieuwe wet voor vrouwen?

Het was de Republikeinse gouverneur van Texas Greg Abott die de nieuwe wet ondertekende. "Elk jaar verliezen miljoenen kinderen het recht op leven door abortus", zo klonk het. "In Texas werken we eraan om die levens te redden."

Ik hoop dat u voelt hoe misselijkmakend en ontmenselijkend dit is

Paxton Smith

De nieuwe wet laat abortus na zes weken wel toe in geval van een medisch noodgeval, maar niet na verkrachting of incest. Tegenstanders van de wet zeggen dat veel vrouwen na zes weken zwangerschap nog niet eens beseffen dat ze zwanger zijn, en ze dus niet zelf zullen kunnen beslissen of ze het kind willen. 

"Nog voor ze kunnen beslissen of ze de verantwoordelijkheid aankunnen om een kind op de wereld te zetten, wordt die beslissing genomen door een vreemde", aldus Paxton Smith tijdens haar toespraak. 

Als de abortuswet niet door een rechtbank tegengehouden wordt, zal hij ingaan vanaf september 2021.

Pro-abortusprotest in Texas, 2019.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Niet alleen in Texas

Texas is niet de enige staat in de Verenigde Staten waar onlangs nieuwe wetten zijn opgesteld om het recht op abortus in te perken. De zuidelijke staat Mississippi  voerde bijvoorbeeld een wet in die abortus beperkt tot 15 weken na de bevruchting. 

Die wet werd intussen al door verschillende lagere rechtbanken ongrondwettelijk verklaard, omdat ze niet in lijn is met een belangrijke beslissing uit 1973 (Roe vs Wade) van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Roe vs Wade zegt dat een abortus kan tot 24 weken, zolang de foetus niet levensvatbaar is. 

Het Amerikaanse Hooggerechtshof zal nu oordelen of de verstrenging in Mississippi grondwettelijk is, maar zo komt dus ook de eerdere beslissing uit 1973 in het gedrang en staat het recht op abortus in de hele VS straks mogelijk opnieuw ter discussie. Dat laatste is precies wat veel conservatieven in de Verenigde Staten hopen te bereiken.

Anti-abortusprotest in Mississippi, 2020.
Copyright 2020. The Associated Press. All rights reserved

Staat abortus in de hele VS op de helling?

Volgens Amerikacorrespondent Björn Soenens maakt de zaak uit Mississippi deel uit van  een strategie van de conservatieven om abortus in heel Amerika in te perken. "Conservatieven weten dat als ze ooit die wet landelijk willen veranderen, ze eerst die zaak tot bij het Hooggerechtshof moeten krijgen. Dan moet je eerst alle andere rechtsgangen uitputten in de lagere rechtbanken".

De kans is niet volledig onbestaande dat bepaalde rechten worden teruggedrongen, omdat er nu een overwicht is aan conservatieve rechters

Björn Soenens, Amerikacorrespondent

Via wetswijzigingen op staatsniveau kan het recht op abortus in de hele Verenigde Staten dus opnieuw in vraag gesteld worden. Zeker nu er sinds de benoemingen van president Trump een meerderheid aan conservatieve rechters in het Hooggerechtshof zetelt, is dat interessant voor de Republikeinen.  

"De kans is niet volledig onbestaande dat bepaalde rechten worden teruggedrongen, omdat er nu een overwicht is aan conservatieve rechters. Maar het is niet omdat een rechter conservatief is, dat die daarom de bestaande wetgeving zomaar zal veranderen. Er zal stevig over gediscussieerd worden."

Amerikaanse Bisschoppenconferentie beslist binnenkort of Joe Biden als "pro-choice" politicus de communie nog mag ontvangen

Mogen katholieke politici die het recht op abortus steunen de communie ontvangen? Daarover organiseert de Amerikaanse Bisschoppenconferentie binnenkort een stemming. In de Verenigde Staten ijveren een aantal bisschoppen ervoor om het sacrament niet langer toe te dienen aan "pro-choice" politici, zoals president Joe Biden. Anderen vinden dan weer dat de communie niet mag ingezet mag worden als politiek wapen.

Sinds Joe Biden president is, woedt de discussie steeds heviger. Biden is de tweede katholieke president van de Verenigde Staten en gaat elke week naar de kerk. Binnenkort gaat hij op bezoek bij Paus Franciscus. Mogelijk zal de paus ook een standpunt innemen in het debat.

Meest gelezen