Na 113 dagen op zee is dit meisje aangekomen in Indonesië.
AFP or licensors

81 Rohingya-vluchtelingen komen aan in Indonesië na odyssee van 113 dagen in de Indische Oceaan

Nabij het Indonesische eiland Sumatra is een boot met 81 Rohingya aangekomen. Die waren op 11 februari vertrokken uit Bangladesh en al die tijd kampten ze met motorpech en weigerden alle landen in de regio om hen aan land te laten gaan. Het gaat meestal om vrouwen en kinderen. Negen mensen zijn intussen overleden. Intussen belooft de democratische oppositie in Myanmar de verdreven Rohingya het burgerschap als die mee willen vechten tegen de militaire junta.

De boot met de Rohingya is aangekomen op het eiland Idaman voor de kust van het grote Indonesische eiland Sumatra. De Indonesische overheid heeft nog niet beslist of ze kunnen blijven, maar de boot is wel aangekomen in het uiterste noorden van Sumatra, in de streng islamitische autonome regio Aceh. Daar bestaat veel sympathie voor de overwegend moslimminderheid van de Rohingya die uit Myanmar (Birma) zijn verdreven en mogelijk neemt de lokale overheid hen op. 

BEKIJK: De eerste beelden van de Rohingya die 113 dagen op zee verbleven op zoek naar een land waar ze mochten aanmeren. Lees onder de video verder.

Videospeler inladen...
Deze Rohingya rusten uit in Indonesië na een tocht van 113 dagen op zee.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

De boot was op 11 februari vertrokken van nabij een groot vluchtelingenkamp voor Rohingya nabij Cox's Bazar in Bangladesh. Aan boord waren 90 mensen, vooral vrouwen en kinderen. Al snel kende de boot motorpech en zwalpte het stuurloos rond op de Andamanzee. 

Een ramp werd voorkomen doordat de Indiase marine de motor herstelde en de vluchtelingen voedsel en water verschafte. India liet de Rohingya evenwel niet aan land komen. Ook andere landen in de regio weigerden dat, zelfs Bangladesh wilde hen niet meer terugnemen, ondanks herhaalde oproepen van humanitaire organisaties.

Uiteindelijk is de boot dan tot in Sumatra geraakt, waar de vluchtelingen aan land zijn gegaan. (Zie hieronder hun route in witte stippellijn). 

(Lees overigens verder onder de kaart: Myanmarese oppositie belooft Rohingya burgerschap). 

Myanmarese oppositie belooft Rohingya burgerschap

Net vandaag heeft de "regering van nationale eenheid" in Myanmar de Rohingya het burgerschap aangeboden als die samen tegen de militaire junta willen vechten. Die parallelle regering is na de coup opgezet door aanhangers van de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi. Ze zou nu bereid zijn om een wet uit 1982 te schrappen die de Rohingya hun status als burgers van Myanmar ontnomen heeft.

BEKIJK: Wie zijn de Rohingya? Deze video legt het je in 1 minuut uit!

Videospeler inladen...

Dit is een belangrijke stap vooruit

Tom Andrews, speciaal gezant van de Verenigde Naties voor de mensenrechten in Myanmar

Dat is een erg belangrijke bocht, want tot nu toe deelden de democratische partijen in Myanmar de mening van de legertop dat de Rohingya "vreemdelingen waren" en niet erkend werden als minderheid. Aung San Suu Kyi is enkele jaren geleden het verdrijven van de Rohingya uit haar land door het leger nog gaan verdedigen voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Tom Andrews, de speciale VN-gezant voor de mensenrechten in Myanmar, is enthousiast en spreekt over "een grote stap vooruit".

De regering moet erkennen dat er een genocide is geweest

Tun Khin, woordvoerder van de Rohingya

Een woordvoerder van de Rohingya was wat voorzichtiger: de regering moet erkennen dat er een genocide geweest is. "Als we het verleden niet kunnen erkennen, is er geen manier waarop we in de toekomst kunnen samenleven", zei Tun Khin aan de Britse krant The Guardian.

BEKIJK de reportage uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen