Eigenaars van warmtepomp in combinatie met zonnepanelen krijgen bijkomende premie van Vlaanderen

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over een compensatie voor eigenaars van warmtepompen in combinatie met zonnepanelen die hun elektriciteitsfactuur fors zien stijgen door de nieuwe regeling rond zonnepanelen. Ze geeft met terugwerkende kracht een eenmalige premie van 1.163 euro. Het zal wellicht nog tot het najaar duren voor de premie kan worden aangevraagd, want er moet nog een advies bij de Raad van State worden ingewonnen.

Door een arrest van het Grondwettelijk Hof was de voordelige regeling rond de terugdraaiende elektriciteitsmeter vernietigd, een flinke streep door de rekening voor  eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter, die niet meer worden gecompenseerd voor de overtollige stroom die ze produceren.

Voor de eigenaars van zonnepanelen had Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) al een eenmalige compensatie uitgewerkt, maar de 31.000 eigenaars van een warmtepomp waren wat op hun honger blijven zitten. 

"Omdat in dit dossier in het verleden al te veel beloftes gedaan zijn die niet ingelost werden, maakten we die fout niet nog eens", zegt Demir. "Achter de schermen werden alle mogelijkheden eerst grondig bestudeerd en het huidige voorstel is daarvan het resultaat. Ze lijkt haalbaar en betaalbaar."

Voor eigenaars van warmtepompen in combinatie met zonnepanelen, in dienst genomen voor 31 december 2020 komt er bovenop de premie voor de zonnepanelen een vaste bijkomende premie van 1.163 euroOok zo'n 530 warmtekrachtkoppelingsinstallaties of kleine windturbines komen in aanmerking voor steun.

Voor de compensatieregeling trekt de Vlaamse regering 37,2 miljoen euro uit.

Het zal nog  tot het najaar duren voor de nieuwe premie kan worden aangevraagd, want eerst moet onder meer de Raad van State nog een advies geven. Daarna krijgen eigenaars die al een digitale meter hebben zes maanden om de premie aan te vragen. Eigenaars die op dat ogenblik nog een klassieke hebben, moeten hun premie binnen zes maanden na de plaatsing van hun digitale meter aanvragen.

Meest gelezen