Horeca vanaf 9 juni open tot 23.30 uur buiten én binnen, Overlegcomité lanceert "10 basisregels voor veilige zomer"

De horeca mag vanaf woensdag tot 23.30 uur openblijven, zowel buiten als binnen. Dat is beslist op het Overlegcomité. Ook over de regels voor terugkerende reizigers is een beslissing gevallen: wie terugkomt uit een rode zone en al twee weken volledig gevaccineerd is, hoeft geen test te ondergaan en hoeft dus niet in quarantaine. Intussen blijven de coronacijfers in ons land positief evolueren, zeker wat betreft de druk op de ziekenhuizen. Volg het belangrijkste nieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Premier De Croo: "Als we de basisregels volgen, kunnen we echt uitkijken naar een mooie zomer"

De coronacijfers evolueren goed. En dat is positief nieuws met de zomer voor de deur, wijst premier Alexander De Croo (Open VLD) aan. “We hebben de voorbije maanden een belangrijke weg samen afgelegd. We zijn erin geslaagd om een onzekere en moeilijke situatie om te buigen tot positieve vooruitzichten voor deze zomer.”

Maar toch moeten we nog steeds voorzichtig blijven, waarschuwt De Croo. “Er is een zeer grote groep mensen intussen gevaccineerd, maar evenzeer is er nog een grote groep mensen die hun eerste prik de komende weken krijgen. Het duurt 2 à 3 weken vooraleer je een eerste laag van bescherming krijgt. De komende weken blijft het rijden en achterom zien.”

Daarom heeft de overheid tien “basisregels” opgesteld, waarbij de overheid onder meer oproept om je sowieso te laten vaccineren, om vooral buiten activiteiten te doen en om de activiteiten bij voorkeur met een beperkt aantal mensen te doen. Groepen die bestaan uit alleen maar volledig gevaccineerde personen kunnen de mondmaskers onder elkaar afdoen.

“Deze zomer wordt nog geen normale zomer. Maar als we de basisregels volgen, kunnen we echt uitkijken naar een mooie zomer, een zomer met veel minder zorgen. Vergeet ook niet te genieten van de zomer, op een veilige manier”, aldus premier De Croo.

Videospeler inladen...

Overlegcomité afgelopen: dit is beslist

Vanaf 9 juni (komende woensdag) mag de horeca openblijven tot 23.30 uur, zowel de terrassen als de binnenruimtes. Dat is beslist op het Overlegcomité. Vooral de Vlaamse regering pleitte voor die gelijktrekking. Op dit ogenblik mogen enkel de terrassen open zijn, tot 22 uur.  De horeca-uitbaters zouden ook vroeger hun deuren mogen openen: vanaf 5 uur 's morgens in plaats van 8 uur nu, belangrijk voor ontbijtgelegenheden.

Voorlopig mag je in de horeca wel nog maar met maximaal 4 mensen aan tafel zitten. Dat lijkt niet meteen logisch, want thuis mag je maximaal 4 mensen ontvangen (in het geval van een koppel dat 4 mensen thuis ontvangt, krijg je privé dan 6 mensen aan tafel). "Op restaurant zit je met meerdere mensen samen in een ruimte, daar kan het iets gevaarlijker zijn. Maar op termijn zullen we ook die regel van 4 versoepelen. Ik verwacht dat we vanaf 1 juli daar stappen zullen zetten richting 6 mensen en finaal zullen we die regel moeten afschaffen", zegt vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Een ander belangrijk onderwerp op tafel is de buitenlandse reizen, en met name voor wie terugkeert naar België.  Reizen doen we deze zomer met het Europees covid-certificaat, waarop informatie zal te lezen zijn, bijvoorbeeld of we al gevaccineerd zijn. Wie uit een oranje of groene zone komt, hoeft niets te doen qua test of quarantaine. Wie uit een rode zone komt, zal mogelijk wel maatregelen moeten treffen. Concreet betekent dat: wie al twee weken volledig gevaccineerd is, moet geen coronatest ondergaan en dus ook niet in quarantaine. Wie nog niet twee weken volledig gevaccineerd is, zal wel een test moeten ondergaan, en dat vanaf de leeftijd van 12 jaar. In afwachting van het negatieve resultaat, moet je dan ook in quarantaine (tenzij je je net voor je terugkeer hebt laten testen in je reisland en dus met een negatieve test op zak terugkeert naar België). Gisteren maakte premier Alexander De Croo  (Open VLD) al bekend dat er twee gratis PCR-testen komen voor wie op reis gaat, of een festival bijwoont, en nog niet volledig gevaccineerd is. Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wordt er nu volop gewerkt om de testcapaciteit verder op te trekken.

Buitenlanders die uit een rode zone naar ons land willen komen deze zomer moeten ook twee weken volledig gevaccineerd zijn om zonder formaliteiten naar ons land te mogen komen, zo niet moeten ze een negatieve PCR-test kunnen voorleggen. Die informatie zal af te lezen zijn op het Europese covid-certificaat.

Het Overlegcomité bouwt ook een "noodrem" om de verspreiding van eventuele besmettelijke varianten tegen te houden. Mensen die uit een eventuele hoogrisicozone met een gevaarlijke variant terugkomen, zullen altijd een quarantaine van 10 dagen moeten respecteren als ze de voorbije 2 weken in een hoogrisicozone zijn geweest. Dat geldt ook voor gevaccineerden. Niet-Belgen uit een hoogrisicozone zijn niet welkom in ons land.

Vanaf 13 augustus zouden grote events kunnen, met een plafond van maximaal 75.000 deelnemers. Het gaat dan over evenementen als Pukkelpop, Tomorrowland of Formule 1. 

Bekijk de toelichting van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit):

Videospeler inladen...

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens: "Blij dat jongeren een ietwat normale zomer kunnen hebben"

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens is blij dat de coronamaatregelen zoals aangekondigd versoepeld worden. "Vooral voor kinderen en jongeren is het heel zwaar geweest, onder meer met het afstandsonderwijs, en ik ben heel blij dat jongeren een ietwat normale zomer kunnen hebben", zei ze na afloop van het Overlegcomité.

Het Overlegcomité kondigde vrijdag verschillende versoepelingen van de coronamaatregelen aan voor de zomer. Wie terugkeert van op reis, moet bovendien niet in quarantaine als hij volledig gevaccineerd is of een negatieve PCR-test kan voorleggen. Die tests zijn verplicht vanaf 12 jaar. Vrijens wil zich niet uitspreken over het medische aspect rond die tests, dat is voer voor experten en virologen. Wel is ze tevreden dat heel jonge kinderen geen test moeten laten afnemen, omdat dat voor hen wel erg beangstigend is.

De Kinderrechtenncommissaris verwijst ook naar de brief van de ministers van Jeugd van de gemeenschappen om toch soepeler te zijn voor de jeugdkampen, wanneer zij de grens over moeten. "Daar heb ik nu veel over gehoord, maar ik denk dat dat ook een Europese kwestie is", zegt ze.

Voor de komende maanden hoopt Vrijens vooral dat er rekening gehouden wordt met het feit dat jongeren nog niet gevaccineerd kunnen worden, en dat zij dus niet uitgesloten mogen worden.

Winkelen met het hele gezin, alcohol mag weer verkocht worden in de late uurtjes en erediensten met maximaal 100 personen

Vanaf 9 juni mag er weer gewinkeld worden met het hele gezin, zonder tijdsbeperking. Dat blijkt uit het ministerieel besluit dat vanavond werd gepubliceerd. Mensen die geen gezin vormen, moeten zich beperken tot een groep van twee, kinderen tot twaalf jaar niet meegerekend.

De nachtwinkels mogen vanaf 9 juni opnieuw open blijven tot 23.30 uur. Het algemeen verbod op de verkoop van alcohol tussen 22 uur en 5 uur wordt opgeheven.

In het MB is verder te lezen dat samenscholingen in de openbare ruimte overdag beperkt moeten blijven tot tien personen en 's nachts tot vier personen.

Voor indoorevenementen, zoals cultuur of sport, mag het aantal van tweehonderd personen niet worden overschreden, inclusief kinderen tot twaalf jaar. Outdoor is dat vierhonderd.

Bij erediensten en ceremonies wordt een maximum van honderd personen toegelaten. Het gaat onder meer om huwelijken en begrafenissen. Buiten, bijvoorbeeld op een begraafplaats of bij een outdoor huwelijk, stijgt dat tot tweehonderd.

Voor activiteiten in georganiseerd verband geldt een maximum van vijftig personen tot 24 juni. Daarna mogen honderd personen deelnemen. Vanaf die datum mag er ook worden overnacht.

Professionele sportieve activiteiten kunnen plaatsvinden zonder beperking van het aantal deelnemers. Een maximum van vijftig personen binnen of honderd personen buiten mag deelnemen aan niet-professionele wedstrijden en trainingen.

Ieder huishouden mag tot slot maximum vier personen tegelijk binnen in huis ontvangen. Buiten is dat vijftig.

Zorgnet-Icuro: "We hadden liever wat meer behoedzaamheid gehad"

De versoepelingen van de coronamaatregelen die het Overlegcomité heeft genomen, worden een "dubbeltje op zijn kant". Dat zegt Margot Cloet, topvrouw van de ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro. "Ik had toch liever gehad dat er met wat meer behoedzaamheid was opgetreden. De situatie in de ziekenhuizen verbetert wel, maar we kunnen ons niet permitteren dat de cijfers weer stijgen. Het virus is nog altijd erg aanwezig in de ziekenhuizen en er is nog veel werk in te halen."

Cloet zegt te snappen dat iedereen snakt naar versoepelingen, maar tegelijk had ze liever wat geleidelijkheid en voorzichtigheid gehad. "Toen ik hoorde dat vanaf 13 augustus festivals met 75.000 bezoekers mogelijk worden, ben ik echt geschrokken", zegt Cloet. "Het is nu heel veel ineens, en veel Overlegcomités kort op elkaar. Is het niet beter om na elke versoepelingsgolf een evaluatie te maken? Want we willen toch vermijden dat we maatregelen moeten terugschroeven, mocht de situatie weer slechter worden. Dat zou de motivatie geen deugd doen."

De situatie in de ziekenhuizen verbetert wel, maar we kunnen ons niet permitteren dat de cijfers weer stijgen

Margot Cloet, topvrouw van de ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro

In de ziekenhuizen wordt de situatie intussen beter, erkent Cloet ook. Op de afdelingen intensieve zorg is het aantal patiënten gedaald tot 364, en in de persconferentie van deze middag voorspelde Sciensano-viroloog Steven Van Gucht dat we binnen enkele dagen onder de grens van 75 ziekenhuisopnames per dag zakken. "Toch moet het personeel in de ziekenhuizen nog altijd een bijzondere inspanning leveren: veel van de mensen die nu nog in de ziekenhuizen liggen, zijn zwaar ziek. Bovendien moet er nog altijd veel werk ingehaald worden."

KUL-rector Luc Sels: "Voorzichtig blijven, om kleine opflakkeringen te voorkomen"

KU Leuven-rector Luc Sels roept de bevolking op om voorzichtig te blijven, ook al heeft het Overlegcomité extra versoepelingen aangekondigd en bevestigd. "Er zijn veel deuren tegelijk opengegaan. Ik wil aanbevelen om ze niet allemaal tegelijk te nemen, maar gradueel en stapsgewijs weer te keren naar de normale situatie van vroeger."

De vijf rectoren van Vlaanderen, onder wie rector Sels, hadden gisteren nog een open brief geschreven naar de verschillende regeringen om niet te snel te versoepelen. Ook de CEO's van de universitaire ziekenhuizen en de decanen Geneeskunde hadden de brief ondertekend.

"Statistische modellen tonen dat er mogelijks nog een kleine opflakkering zou kunnen komen op het einde van deze maand", zegt Sels. "Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een nieuwe golf, maar de situatie baart me toch zorgen. Ik ben over het algemeen optimistisch, zeker met het oog op het stijgend aantal vaccinaties, maar het virus is nog niet weg."

De rector verwijst naar de maatregelen over de telewerksector als goede voorbeeld. "Daar zie je duidelijk dat er stapsgewijs, en verspreid in de tijd, versoepelingen worden ingevoerd. Het zou goed zijn als de maatregelen over de hele maatschappij op die manier gelost worden. Nu er de komende weken weer meer kan en mag, roepen mijn collega's en ik toch op om voorzichtig te blijven, en je te laten testen bij de minste twijfel."

Dokter Marc Noppen hoopt op terughoudendheid van bevolking bij versoepelingen

De cijfers evolueren positief in het UZ Brussel, dat ziet CEO Marc Noppen. Maar voorzichtigheid blijft geboden. De Indiase variant blijft hem zorgen baren. Collega en VUB-professor Huisartsengeneeskunde Geert Devroey hoopt dat de "evenwichtige versoepelingen" voldoende draagvlak creëren.

"We zien dat die Indiase variant in de ons omringende landen begint op te duiken. Zelfs in Luxemburg. Als je ziet wat er in Engeland aan het gebeuren is waar al meer dan de helft van de gevallen een Indiase variant is. Daar zijn ze toch wat gereserveerder over de versoepelingen", opent Noppen. 

Gaat het te snel dan? De dagelijkse besmettingen en de positiviteitsratio liggen nog redelijk hoog in de ogen van Noppen. Doordat bijlange nog niet iedereen volledig gevaccineerd is, is het nog een situatie waar het virus nog circuleert onder de mensen die niet volledig beschermd zijn. 

"Het is een periode waarin we hopen dat nog heel wat mensen wat terughoudend blijven. Anders gaan we vanaf eind juni opnieuw een stijging zien, dat is voorspeld door de statistici", verklaart Noppen. "Er zijn wel heel veel zaken die in buitenlucht mogen en daar ben ik blij om dat het opnieuw kan. De zaken die binnen doorgaan, dat blijft een risico."

Draagvlak

Bij VUB-professor Dirk Devroey is er hoop dat de versoepelingen net de motivatie brengen om de regels die nog bestaan na te leven: "Deze evenwichtige versoepelingen laten ons toe om op een veilige manier de zomer in te zetten. De versoepelingen moeten zeker een draagvlak creëren bij de bevolking om de maatregelen te blijven volgen", tweet Devroey.

In het UZ Brussel is het intussen nog steeds niet normaal werken en liggen er nog zeven COVID-19-patiënten op intensieve zorg. De cijfers zakken geleidelijk aan, dat is het positieve nieuws. De vaccinatie kan hierin echt het verschil maken. De boodschap van Noppen is dan ook duidelijk: "Iedereen moet zich laten vaccineren, Het moet gedaan zijn met dat antivax-gedoe, zeker als we naar 90 procent moeten gaan", besluit Noppen.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V): "Absoluut nog niet aan de orde om alle remmen los te laten"

Cafés zeer tevreden over uniform sluitingsuur

De federatie van cafés van België (FedCaf) is zeer tevreden dat het sluitingsuur binnen en buiten gelijk wordt getrokken tot 23u30 's avonds. "We zijn dankbaar dat er naar onze waslijst aan argumenten geluisterd is", zegt afgevaardigd bestuurder Erik Beunckens. Wel onderstreept hij dat zolang horecazaken niet op een normale manier kunnen functioneren, er een of andere vorm van steun noodzakelijk zal zijn. 

Volgende week vrijdag nieuw Overlegcomité

Volgende week staat alweer een nieuw Overlegcomité gepland. "Daar gaan we kijken naar een aantal andere zaken. Vandaag mogen we thuis binnen een beperkt aantal mensen ontvangen. Ik denk dat we dat verder moeten voorbereiden. In de zomer willen we gaan naar een situatie die zoveel als mogelijk aan het normale grenst. Dan hebben we het niet enkel over de grote evenementen, maar ook de normale sociale contacten in een privécontext", aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in "Het Journaal". 

Meest gelezen