Archieffoto ter illustratie
Gianni Barbieux / Photo News

Vroedvrouwenpraktijk in Brussel stopt tijdelijk met bevallingen, ook andere praktijken zien werkdruk toenemen

De Brusselse vroedvrouwenpraktijk "Zwanger in Brussel" stopt ermee voor minstens een half jaar. De vroedvrouwen trekken aan de alarmbel omdat "de werkdruk niet vol te houden is". Dat komt omdat er te weinig vroedvrouwen zijn die kiezen voor eerstelijnszorg zegt Elke Van Den Bergh, van Zwanger in Brussel in "De ochtend" op Radio 1. Ook andere vroedvrouwpraktijken zien de werkdruk toenemen. 

"Baby's komen niet op afspraak", klinkt het bij Van Den Bergh. Ze vertelt hoe vroedvrouwen naast hun fulltime job overdag, ook nog 24u/24u, elke dag van de maand continu bereikbaar moeten zijn." Met een klein team vraagt dat heel veel energie. Ook als je van wacht bent en niet opgeroepen wordt, vergt dat energie. Je slaapt wel, maar bent er heel de tijd van bewust dat je kàn opgeroepen worden." En dat terwijl sommige vrouwen gemiddeld 15 nachten per maand van wacht zijn. 

De werkdruk voor de Brusselse vroedvrouwen is te hoog, klinkt het. Daarom stoppen ze de komende 6 maanden met het begeleiden van bevallingen. "We hebben nu meteen drie vroedvrouwen met ervaring nodig - wat niet enorm veel lijkt - maar we willen niet herstarten met een half team." De praktijk blijft wel koppels doorsturen. 

Beluister hier het volledige gesprek met Elke Van Den Bergh in "De ochtend" op Radio 1:

Marie Bienaimé / BSIP

Eerstelijnszorg

Dat het zo'n klein team is bij Zwanger in Brussel komt door een tekort aan vroedvrouwen in de eerstelijnszorg volgens Van Den Bergh. "Er studeren wel veel vroedvrouwen af, maar we zien ze niet in de eerstelijnszorg", klinkt het. "Ze zijn ten eerste niet zo geïnteresseerd in dat deel van de job, en na drie jaar studeren zijn ze vaak ook nog niet klaar om zelfstandig bevallingen te begeleiden. Ze moeten dan nog twee jaar meelopen om een verzekering te krijgen." 

Veel studenten zijn bang om een normaal verlopende bevalling te begeleiden

Elke Van Den Bergh, vroedvrouw bij "Zwanger in Brussel"

Dat komt omdat de opleiding te weinig inzet op die eerstelijnszorg, volgens Van Den Bergh. "Die zet veel meer in op specialisaties of werken binnen het ziekenhuis en minder op eerstelijnszorg, waardoor er ook minder interesse is." Ze merken zelfs dat veel studenten bang zijn om een normaal verlopende bevalling te begeleiden, "terwijl dat net de kern van de job is", klinkt het.

Omdat ze in een klein team werken, hebben ze ook weinig tijd en ruimte om stageplaatsen aan te bieden bij Zwanger in Brussel. "Dat verhoogt de drempel om in onze sector te werken", vertel Van Den Bergh. "We zijn zelfs nu al continu bezig om jonge collega's op te leiden, die zelfs vaak niet eens blijven omdat de job zo specifiek is en je ervaring moet hebben om te begrijpen hoe de job is. Zeker als je kleine kinderen hebt, is dat niet gemakkelijk."

Niet enkel in Brussel

Ook bij vroedvrouwenpraktijken La Madrugada in Antwerpen en Geboren in Gent neemt de werkdruk toe. Dat komt onder andere omdat er steeds meer mensen hun weg vinden naar vroedvrouwen. "Dat is op zich wel een positieve evolutie", klinkt het bij Lise Engels van La Madrugada. 

"Anderzijds klopt het dat er weinig mensen opgeleid zijn voor eerstelijnszorg en ook echt die sprong durven te maken om bevallingen te begeleiden op zelfstandige basis", volgens Engels. "De verantwoordelijkheid schrikt veel vroedvrouwen af. Daarnaast is het een hele investering voor een praktijk om iemand op te leiden om bevallingen te begeleiden. Het is geen snelle oplossing om personeelstekort aan te vullen."

Wat je niet kent, schrikt af!

Lise Engels, vroedvrouw bij La Madrugada

Gelukkig hebben zowel La Madrugada als Geboren in Gent wel nog genoeg personeel om de begeleiding van zwangerschappen verder te zetten omdat het allebei grotere praktijken zijn. 

Opleiding verlengen?

De opleiding van 3 jaar is volgens veel vroedvrouwen dan ook een jaar te kort. "Een extra jaar dat focust op de eerstelijn is nodig. Er zijn weinig stageplekken waar je de vroedvrouw autonoom ziet werken bij fysiologische bevallingen (een natuurlijke bevalling, red.). En wat je niet kent schrikt af!" En dat vindt ook Eva Bruneel. "Maar je kan niet enkel met de vinger wijzen naar de opleiding. We hebben in ons land gewoon een gemedicaliseerd systeem, terwijl we merken dat er steeds meer mensen op zoek gaan naar fysiologische alternatieven." 

"De theoretische kennis mag nog zo groot zijn - want hogescholen zoals onder andere Artevelde Hogeschool doen wel hun best om voldoende fysiologie in hun opleiding te behandelen - als je tijdens je driejarige opleiding nog nooit een natuurlijk bevalling hebt gezien tijdens stages, is de stap naar een zelfstandige bevalling moeilijk." 

Meest gelezen