Gent overweegt maatregelen om Westerbegraafplaats beter te beveiligen na vermoedelijke verkrachting 

De stad Gent beslist binnenkort of er iets verandert aan de ingang van de Westerbegraafplaats. Nu wordt de begraafplaats 's avonds afgesloten met een poort. Wie er nog is kan de poort openen met een knop. Volgens een buurtbewoonster sluiten jongeren zich bewust op en veroorzaken ze overlast. Schepen Heyndrickx (CD&V) ontkent die overlast. De politie heeft 's nachts nog geen pv's moeten opstellen voor overlast, zegt ze. 

Naar aanleiding van de mogelijke verkrachting van een 14-jarige meisje op de Westerbegraafplaats, twitterde een buurtbewoonster dat jongeren daar al langer voor overlast zorgen. Ze vraagt aan het stadsbestuur om hier iets aan te doen. Schepen Isabelle Heyndrickx relativeert de feiten: "Als er klachten komen, dan nemen we die steeds ernstig. De politie moet soms aanmanen om wat rustiger te zijn of bijvoorbeeld niet te voetballen, maar over het algemeen blijft het rustig en werden nog geen pv’s opgesteld."

Jongeren zouden zich soms bewust laten insluiten en vrienden binnenlaten door op die knop te drukken
schepen van Burgerzaken Isabelle Heyndrickx

Sluitingspoort

"De Westerbegraafplaats wordt 's avonds automatisch afgesloten met een poort. In de zomer sluit die om 20u, in de winter sluit die om 17u30", verklaart Isabelle Heyndrickx. Wie op dat moment nog op de begraafplaats aanwezig is kan nog naar buiten door op een knop te drukken, maar in principe kan je niet meer naar binnen. "Jongeren zouden zich soms bewust laten insluiten en vrienden binnenlaten door op die knop te drukken", aldus Heyndrickx.

Ontmoetingsplaats

"Sinds corona hebben meer en meer mensen de begraafplaats ontdekt als een groene, rustige omgeving. Een begraafplaats anders afsluiten of beveiligen is niet simpel: "enerzijds moeten we de sereniteit van de begraafplaats bewaren, anderzijds willen we mensen laten genieten van deze ontmoetingsplek", aldus Heyndrickx.

Camera's installeren

"Om rondhangende jongeren 's nachts te vermijden, is er al sinds januari overleg tussen politie en mensen van de begraafplaats zelf", zegt Isabelle Heyndrickx. "We moeten onderzoeken of die knop te goeder trouw wordt gebruikt. We denken eraan om die knop weg te halen en eventueel camera’s te installeren, maar die gesprekken zijn nog lopende. Mensen die zichzelf dan toch per ongeluk zouden opsluiten, zouden dan kunnen bellen naar een noodnummer."

kasto80

Meest gelezen