Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Crisis in het Vaticaan bijna compleet: invloedrijke Duitse kardinaal Marx biedt ontslag aan

De Duitse kardinaal én aartsbisschop van München en Freising, Reinhard Marx, heeft zijn ontslag aangeboden aan paus Franciscus. Een bom toch wel in het Vaticaan. Marx kan de slechte omgang met de kindermisbruikschandalen niet meer aanzien en wil zijn verantwoordelijkheid nemen.

Reinhard Marx is dus aartsbisschop, maar is ook lid van de achtkoppige Raad van Kardinalen, hét adviesorgaan van paus Franciscus. Marx (67 en één van de bekendste bisschoppen van Duitsland) is altijd prominent geweest, goed in omgang met de media, strikt in de leer én een man met aanzien. Kortom, een zwaargewicht, een belangrijke steunpilaar voor de paus, die nu het ontslag van Marx moet verwerken. Een ontslag dat er niet zomaar kwam.

"Ik ben al maanden aan het twijfelen. Maar ik vraag om mijn ambt als bisschop te ontbinden", schreef Marx in een brief aan de paus. "In wezen ben ik mee verantwoordelijk voor de catastrofe rond kindermisbruik door geestelijken, de voorbije decennia. Er zijn veel fouten gebeurd, er is te veel niet aangepakt. De Kerk heeft de eigen schuld te weinig onder ogen gezien. Daardoor is er nooit een hervoming of een goede aanpak gekomen."

De Kerk is op een dood punt terechtgekomen

Reinhard Marx, kardinaal-aartsbisschop van München en Freising

"Met mijn ontslag wil ik een persoonlijk teken geven, dit kan een nieuw begin zijn, de start van een nieuwe opbouw van de Kerk. Het ambt mag niet voorop staan, wel het Evangelie. Want de Kerk is op een dood punt terechtgekomen", klinkt het hard bij Marx. "Ik ben bereid om persoonlijk verantwoording te dragen. Niet voor eigen fouten, wel voor het instituut Kerk, waarvan ik al sinds enkele decennia deel uitmaak en waar ik mee gestalte aan geef."

De paus heeft akte genomen van het ontslag van Marx, maar heeft het nog niet aanvaard, hij moet aanblijven als (aarts)bisschop "tot er een oplossing is gevonden". Marx blijft in principe wel kardinaal.

De crisis lijkt compleet nu. In het Vaticaan zeker, want Marx geldt als één van de absolute vertrouwelingen van de paus, maar ook in de Duitse Kerk. Dezer dagen krijgt het aartsbisdom Keulen een 'Apostolische Visitatie' op bezoek, noem het een doorlichting van de werking. Het aartsbisdom kreunt onder de last van meer dan 300 gevallen van kindermisbruik door geestelijken de voorbije decennia. Al te vaak hebben hogere geestelijken de zaken niet aangepakt en zo konden de daders vrijuit gaan.

AFP or licensors

Meest gelezen