Ex-mijnwerkers voeren actie omdat ze vinden dat ze onterechte belastingen moeten betalen

Zo'n 200 ex-mijnwerkers zijn deze voormiddag samengekomen in Houthalen-Helchteren voor een symbolische actie tegen de belasting op hun pensioenen. Nadat was gebleken dat ze jarenlang te weinig pensioen kregen, ontvangen ze nu een achterstal, maar die wordt belast. Onterecht, vinden de ex-mijnwerkers en ze voelen zich gesteund door topfiscalisten en universiteitsprofessoren.

Een tweetal jaren geleden werd duidelijk dat de mijnwerkers die destijds in de ondergrond werkten te weinig pensioen kregen. Een van de regels die was afgesproken bij de mijnsluiting was niet toegepast. Daarop is in de Kamer de wet aangepast. Ze ontvangen nu elke maand een hoger pensioen, maar kregen ook een achterstal uitbetaald, weliswaar alleen voor de laatste tien jaar. Voor elke individuele ex-mijnwerker is die berekening apart gemaakt en de meesten hebben hun achterstal intussen ook gekregen. En daarop is bedrijfsvoorheffing - een belasting dus - ingehouden. Volgens de KS-Vriendenkring, die de dossiers opvolgt, gaat het gemiddeld om 7.500 euro. 

Geen wet dus geen inhouding

Maar volgens de overkoepelende mijnwerkersorganisatie gebeurt die inhouding onterecht omdat er geen wet is, die dat bepaalt. Volgens de FOD-financiën is het daarom logisch dat die inhouding wel gebeurt. De KS-Vriendenkring liet al studies uitvoeren door een aantal topfiscalisten en legde het dossier ook voor aan professoren van verschillende universiteiten. "Hun conclusie is eensluidend: doordat er geen wet bestaat die een inhouding voorzien op de zogenaamde retroactiviteit, is er geen grond om die belastingen te doen betalen. We worden dus in feite opnieuw bestolen en eisen dat dit wordt rechtgezet", zegt voorzitter Michel Dylst van de KS-Vriendenkring. Ze geven de overheid nu nog wat respijt om te reageren en zullen desnoods opnieuw in Brussel gaan manifesteren, zoals ze de voorbije jaren nog deden om hun achterstal te eisen.

Naar nieuwe acties?

De actie in Houthalen-Helchteren - waarbij de coronamaatregelen werden gerespecteerd - vond symbolisch plaats bij het gebouw waar de vroegere hoofdzetel van de Kempische Steenkoolmijnen was gevestigd. Nadien trok nog een groep door naar het mijnmuseum in Waterschei, daar hielden ze onder meer een minuut stilte voor de mijnwerkers die in de loop der jaren gestorven zijn en die de coronapandemie niet hebben overleefd.

Meest gelezen