Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Facebook schorst de voormalige Amerikaanse president Donald Trump voor twee jaar

De Amerikaanse socialenetwerksite Facebook zal zeker twee jaar lang niets publiceren van ex-president Donald Trump. Facebook had Trump al geschorst na de gewelddadige bestorming van het Amerikaanse parlement door diens aanhangers op 6 januari. Facebook heeft overigens nieuwe richtlijnen voor politici in tijden van onrust of geweld. Trump spreekt over "een belediging voor zijn kiezers". 

In een mededeling kondigt het bedrijf aan dat Trump de volgende twee jaar geen gebruik kan maken van Facebook. Ook daarna zal hij enkel opnieuw op Facebook kunnen komen "als het risico voor de openbare veiligheid geweken is". Het gaat overigens niet om Trump alleen: Facebook verwijst naar nieuwe richtlijnen voor het gebruik van het medium door publieke figuren in tijden van onrust of geweld.

In januari hadden Facebook en Twitter de voormalige president van hun platformen gegooid na de gewelddadige bestorming van het Amerikaanse parlement door aanhangers van Trump. Een maand geleden had de onafhankelijke toezichtsraad van Facebook het bedrijf aangeraden om binnen de zes maanden met een definitieve beslissing te komen. Die is er vandaag dus.

Tegelijk had die toezichtsraad echter kritiek op Facebook zelf omdat dat bedrijf Trump zonder duidelijke richtlijnen en definitief geschrapt had. Op die manier probeerde Facebook zijn verantwoordelijkheid te ontlopen, aldus die toezichtsraad.

Trump gebruikte vooral Twitter

Op zich heeft die beslissing niet zo heel veel belang. Trump maakte vooral gebruik van dat andere sociale netwerk Twitter. Daar kan hij voorlopig echter ook niet meer terecht. 

Iets meer dan een maand geleden had Trump al een aparte blogpagina opgestart, los van Twitter of Facebook. Dat bleek evenwel geen succes; het aantal volgers was slechts een fractie van diegene die hij eerder op de meer bekende netwerken had. Gisteren heeft de staf van Trump overigens die blog opgedoekt. 

Echt verrassend is die lage belangstelling nu ook weer niet. Trump is niet langer president en dus is wat hij vertelt of schrijft nu veel minder relevant voor het publiek en voor de media dan toen hij in het Witte Huis zat. Dat betekent nog niet dat Trump geen invloed meer heeft; achter de schermen behoudt hij nog een grote greep op de Republikeinse partij.

Vanavond heeft Trump gereageerd: hij noemt de beslissing van Facebook "een belediging voor de 75 miljoen Amerikanen die voor hem hebben gestemd" en hij spreekt over "censuur". 

Meest gelezen