DENNIS LICHT (c)

Fietsbibliotheek "Op Wielekes" in Gent zamelt fietsen in voor kwetsbare kinderen

In Gent houdt de fietsbibliotheek "Op Wielekes" een inzamelactie voor kwetsbare kinderen. Voor elke ingezamelde fiets kan een kind uit een kwetsbare omgeving één jaar lang gratis een fiets ontlenen. Een fietsbibliotheek werkt zoals een gewone bib. In ruil voor lidgeld kan je een fiets ontlenen of inwisselen voor een andere. Dat systeem wil Gent nu gratis maken voor kwetsbare gezinnen.

Het fietsleensysteem "Op Wielekes" is een soort bibliotheek van kinderfietsen, waar ouders een goede en kwalitatieve fiets kunnen lenen voor hun groeiende kinderen. Wie lid wordt van "Op Wielekes" betaalt jaarlijks lidgeld en kan meermaals een te klein geworden fiets inruilen voor een groter exemplaar. 

Nieuw leven voor oude kinderfietsen

Een kind gebruikt tussen zijn 2 en 12 jaar gemiddeld 5 fietsen van verschillende grootte. Telkens een nieuwe fiets kopen, is iets dat niet alle ouders kunnen. In samenwerking met wijkgezondheidscentra lanceerde "Op Wielekes" in Gent een oproep om fietsen in te zamelen voor mensen uit een kwetsbaardere omgeving. "Veel kinderfietsen worden bewaard voor kleinkinderen, maar die staan gewoon roest te verzamelen. Fietsen overleven geen generatie. Je kan ze beter van onder het stof halen", zegt Lieven d'Hont, coördinator van "Op Wielekes". Alle leden kunnen een fiets doneren. Per ingezamelde fiets kunnen kwetsbare gezinnen dan een jaar gratis lidmaatschap krijgen en verschillende fietsen lenen.

Fietsen overleven geen generatie. Je kan ze beter van onder het stof halen.
Lieven d'Hont, coördinator van "Op Wielekes"

"Op Wielekes" is in 2014 al gestart met een eerste depot in Ledeberg. Stap voor stap is het concept opgepikt op diverse plekken in Vlaanderen. Ondertussen zijn er al 29 fietsbibliotheken in heel Vlaanderen, waarvan 6 in Gent. Op de website opwielekes.be vind je alle informatie en de verschillende donatiepunten in de buurt terug.

Meest gelezen