Stad Gent

Gent gaat mondmaskerplicht langzaam afbouwen: "We houden de mondmaskerplicht aan waar het nodig en zinvol is"  

Na Sint-Niklaas en Deinze gaat ook Gent stapsgewijs de mondmaskerplicht op openbare plekken afbouwen. Bij de eerste fase, vanaf 9 juni wordt het gebied waar een mondmasker verplicht is al sterk verkleind. "Draag een mondmasker wanneer het moet en op drukke plekken", zegt Mathias De Clercq, burgemeester van Gent (Open VLD). 

Vanaf 9 juni begint Gent met versoepelingen rond de mondmaskerplicht in de stad. Als de cijfers positief blijven evolueren, kan er vanaf 1 juli nog verder afgebouwd worden. Ook het alcoholverbod op openbare plaatsen vanaf 22 uur wordt geschrapt. Maar "we blijven oproepen tot voorzichtigheid", vertelt Mathias De Clercq, burgemeester van Gent (Open VLD). "Zo krijgen we samen de cijfers verder naar beneden."

Verkleining van het gebied

Je mondmasker helemaal niet meer dragen, is nog niet voor meteen. Vanaf 9 juni moet je het enkel ophebben in het winkelgebied van de Veldstraat - Korenmarkt - Lange Munt, net als op de Gras- en Korenlei en de Groentenmarkt. In de studentenbuurt van de Sint-Pietersnieuwstraat en Overpoort wordt het mondmasker wel afgeschaft. Maar aan de poorten en de ingangen van middelbare scholen, universiteiten en hogescholen blijft de mondmaskerplicht behouden.

Onder voorbehoud plant Gent op 1 juli de volgende fase van versoepelingen, als de experten akkoord gaan. Ook de mondmaskerplicht rond de schoolingangen en -poorten zou dan verdwijnen. Mocht de situatie weer verslechteren, dan kan het mondmasker opnieuw verplicht worden. 

Meest gelezen