STAM Gent

Roeiclub van Tim Brys in Gent bestaat 150 jaar: "Eeuw geleden waren onze roeiers populairder dan de Rode Duivels nu"

De Koninklijke Roeivereniging Club Gent (KRCG) is een van de drie grote Gentse roeiclubs en bestaat 150 jaar. De club, waar ook olympisch atleet Tim Brys zit, viert zijn jubileum onder andere met een minitentoonstelling in het STAM.  Volgens de makers wandel je er door "een biografie van boten en binken". 

De KRCG werd opgericht in 1871, met een klein aantal leden. Het begon dus klein maar stilaan werd roeien populairder en werd de club groter. Met een hoogtepunt aan het begin van de 20ste eeuw. Toen bundelden de twee Gentse roeiclubs - KRCG en Koninklijke Roeivereniging Sport Gent, die anders elkaars grootste concurrenten waren - de krachten om naar de wedstrijd in het Engelse Henley te gaan. 

"Daar versloegen ze onder andere Oxford en Cambridge", vertelt voorzitter Patrick Lafontaine."Dat was de Belgen nog nooit gelukt en toen de roeiers terugkwamen, werden ze als helden onthaald. De koning was erbij en er waren duizenden mensen in Gent." Door de overwinning in Henley kreeg de Bijlokekaai waar KRCG gevestigd was, voorgoed een andere naam: de Henleykaai. 

De roeiers konden niet meer op het kanaal Gent-Terneuzen door de schepen. De stad liet daarom de Watersportbaan aanleggen

Patrick Lafontaine, voorzitter KRCG

In de jaren 50 bloeide de economie rond Gent enorm. De roeiwedstrijden, de befaamde regatta's Terdonck, vonden tot dan op het kanaal Gent-Terneuzen plaats. "Maar omdat er te veel scheepvaartverkeer kwam, was er geen plaats meer voor de roeiers en kwam de stad met een oplossing: de aanleg van de Watersportbaan. Ideaal voor roeiers en voor alle andere watersporten. Je kan wel zeggen dat de roeisport de stad Gent zoals die er nu uitziet mee gevormd heeft dus", legt Lafontaine uit. 

Beluister hieronder het interview met voorzitter Patrick Lafontaine en lees daarna verder:

Verfijnde roeitechniek

De KRCG heeft op verschillende manieren een belangrijke rol gespeeld in de internationale roeiwereld. De voorzitter verklaart zich nader: "Omdat onze roeiers niet zo groot en gespierd waren als pakweg de Engelsen, moesten we een andere manier zoeken om te winnen. Die tactiek vonden ze in techniek. In België zijn we ons vooral gaan toespitsen op een verfijnde techniek. In zoverre dat die nu over heel de wereld overgenomen wordt." 

Waarom houdt Tim Brys zo van roeien? In deze video van het STAM legt hij het vol passie uit:

Been doorboord

"En, ja, er is nog iets wat wij als Gentse roeiclub verwezenlijkt hebben", lacht Lafontaine. "Op een bepaald moment is het been van een roeier tijdens een wedstrijd doorspiesd geweest door de punt van een boot. De KRCG heeft dan een voorstel gedaan aan de internationale federatie om een soort rubberen bol op die top te steken. Dan is beslist dat dat verplicht werd." 

Maar niet iedereen was daar blijkbaar van op de hoogte, want tijdens een van de volgende wedstrijden stond een roeier klaar, maar hij had geen bol aan z'n boot. "Die is dan in alle haasten een aardappel gaan halen in een restaurant vlakbij en heeft dat op die punt van z'n boot gestoken. Op die manier werd hij niet gediskwalificeerd."  

Lees verder onder de (akelige) foto 

Hij stak een aardappel aan de top van z'n boot omdat hij geen rubberen bal had. Zo raakte hij niet gediskwalificeerd

Patrick Lafontaine, voorzitter KRCG

Nog bijzonder talent bij KRCG

Intussen is de KRCG opnieuw aan een opmars bezig. "In de afgelopen vijf jaar hebben we anderhalf keer het ledenaantal van ervoor", zegt voorzitter Lafontaine."En niet enkel jonge roeiers die competitie willen roeien. Maar ook veel volwassenen die het recreatief willen doen." Los daarvan zitten ook wel nog enkele talenten die voor de opvolging van Tim Brys kunnen zorgen: "Het is uiteraard niet zoals in de VS, Australië of Canada waar het volloopt, maar hier zijn toch ook wel enkele bijzonder talenten aanwezig." KRCG hoopt alleszins dat Tim Brys met een medaille naar huis komt van de Olympische Spelen in Tokio. "Het STAM heeft al gezegd dat de medaille er mag hangen", knipoogt Patrick Lafontaine.

De mini-expo "Gent roeit - 150 jaar Club Gent" is nog tot en met 28 september 2021 te bezoeken in het STAM. 

STAM Gent
kasto80

Meest gelezen