Cedric Verhelst

Gestolen schilderij na 25 jaar terug thuis in Abdij van Park

Op 16 december 1996 werden de paters norbertijnen van de Abdij van Park in Leuven slachtoffer van een kunstroof. Dieven gingen aan de haal met twee schilderijen van schilder Pieter Jozef Verhaghen, de laatste schilder uit de school van Rubens. 25 jaar later duikt één van de twee werken terug op in Parijs. Het schilderij is ondertussen weer thuis in de Abdij van Park. 

Dieven ontvreemden twee schilderen uit de Sint-Jan Evangelistkerk: De Emmaüsgangers en Rebekka geeft Eliëzer te drinken. “Dat een schilderij zoals dat van de Abdij van Park terug boven water komt, is uniek als je weet dat slechts vijf procent van de kunstdiefstallen wordt opgelost,” weet Lucas Verhaegen van de federale gerechtelijke politie. 

Door die websites af te schuimen, vinden we regelmatig gestolen voorwerpen terug.
Lucas Verhaegen, federale politie

Toch ziet Verhaegen een lichtpuntje: “De meeste openbare kunstverkopen hebben een onlinecatalogus. Door die websites af te schuimen, vinden we regelmatig gestolen voorwerpen terug.” Dat was ook het geval voor het gestolen schilderij van de abdij. In 2012 werd het werk door de Franse politie opgespoord op een veilingsite. Na heel wat omzwervingen kwam het werk in handen van een Franse antiquair, die het online wilde verkopen. Toch duurde het nog tot de zomer van 2020 eer de paters van de Abdij van Park op de hoogte werden gesteld.

Het gestolen schilderij in dit bijzondere coronajaar naar België halen was voor het museum PARCUM en de abdij geen sinecure. Omwille van de strenge maatregelen moest het transport meermaals uitgesteld worden.

Rebekka geeft Eliëzer te drinken, 1799, olieverf op doek

Pieter Jozef Verhaghen (1728-1811) was een Zuid-Nederlandse schilder en wordt gezien als de laatste schilder uit de school van Rubens. Verhaghen, geboren in Aarschot, produceerde vooral grote historiestukken met religieuze en mythologische thema’s. Zijn voornaamste opdrachtgevers waren dan ook kerken en abdijen, met name de norbertijnen. Zijn zoon Georges (1764-1841) trad later in bij de norbertijnen van de Abdij van Park en werd er zelfs prior.

De iconografie is terug te brengen op een passage uit het Oude Testament (Genesis 24). Deze vertelt hoe Abraham, de vader van Isaak, zijn knecht Eliëzer de opdracht geeft een bruid voor Isaak te zoeken. Uitgedroogd stopt Eliëzer bij een waterput. Rebekka, behulpzaam als ze is, geeft hem te drinken. Op dat moment beslist Eliëzer Rebekka mee te nemen als bruid voor Isaak.

Cedric Verhelst

Meest gelezen