ROBIN UTRECHT

"Inhaalronde" voor tweede vaccinaties aan het einde van de zomer: "Oplossing voor mensen met vakantieplannen"

Er komt een extra vaccinatieronde aan het einde van de zomer, voor iedereen die om welke reden dan ook de tweede prik heeft gemist. Dat is bekendgemaakt op de wekelijkse persbriefing over de stand van zaken van de vaccinatiecampagne. De organisatie van die extra vaccinatieronde wordt nog uitgewerkt. En ook wie de eerste prik heeft gemist, krijgt nog een herkansing. Vaccinatie is nog steeds niet verplicht, maar de overheid wil alles op alles zetten om een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad te halen.

"Geef je vaccin voorrang op je vakantie": met dat motto probeerde de overheid zo veel mogelijk mensen te overtuigen om zich - ook tijdens de zomervakantie -  te laten vaccineren. "Maar we zien dat de hunker naar die vakantie, en de geplande tweede vaccinatiedosis in diezelfde zomerperiode moeilijk met elkaar te verzoenen vallen", zegt Dirk Dewolf, van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Bovendien zijn er sectoren, zoals de bouwsector, die hun vakantie niet vrij kunnen kiezen."

Daarom wordt er een zogenoemde "inhaalronde" georganiseerd, voor iedereen die zijn tweede prik laat schieten, om welke reden dan ook. "Het is trouwens nog steeds niet de bedoeling dat u de eerste prik laat vallen, omdat u vakantieplannen heeft. Stel uw eerste dosis niet uit. Voor die tweede dosis vinden we wel een oplossing als u deze zomer op vakantie gaat", vat Dewolf samen.

Stel uw eerste dosis niet uit, voor uw tweede dosis vinden we wel een oplossing.

Dirk Dewolf, Agentschap Zorg en Gezondheid

De komende dagen wordt bekeken hoe die zogenoemde "inhaalronde" concreet georganiseerd zal worden. "Laat je vaccinatiecentrum altijd weten of je langskomt voor een prik of niet. We mogen hoe dan ook geen vaccins verloren laten gaan. Doe er in elk geval álles aan om je afspraak voor vaccinatie niet te missen." 

De extra vaccinatieronde wordt zeker beperkt in de tijd, tot een periode van een paar weken, uiteraard afhakelijk van de voorraden die er op een bepaald moment zijn. "Dat kan pas als de ronde met eerste dosissen voor de brede bevolking zeker is afgesloten. Vermits er ook begin augustus volop tweede dosissen worden toegediend, zullen inhaalvaccinaties ten vroegste eind augustus en begin september worden ingepland." 

Zeker is wel dat wie een inhaalvaccin wil, zich daar wellicht zelf voor zal moeten inschrijven bij het vaccinatiecentrum in de regio. Het is op dit moment in België ook niet de bedoeling om vaccintypes te gaan mixen. Concreet: als jouw eerste vaccin er een van AstraZeneca was, dan wordt je tweede prik er geen van Pfizer, en omgekeerd. 

Ook "herkansing" voor eerste prik

Ook wie niet is ingegaan op zijn uitnodiging voor een eerste prik, krijgt een nieuwe kans om gevaccineerd te worden. "Mensen die hun beurt hebben laten schieten, worden opnieuw uitgenodigd, nadat alle volwassen Belgen de mogelijkheid voor een eerste dosis gehad hebben", klinkt het. Voor alle duidelijkheid: je kan je tijdens de inhaalperiode voor de tweede vaccins niet aanmelden voor een eerste vaccin.

"Als je actief een vaccin hebt geweigerd, maar nu toch gevaccineerd wil worden, dan kan dat ook, maar dan moet je zelf laten weten dat je opnieuw uitgenodigd wil worden."

We blijven de vaccinatiecentra zeker tot 15 oktober financieren.

Wouter Beke (CD&V), Vlaams minister van Volksgezondheid

Dit betekent ook dat de vaccinatiecentra langer open zullen blijven. "De financiering vanuit de Vlaamse regering wordt verlengd tot 15 oktober. Zo kunnen we ons goed organiseren voor komend najaar. Dat is belangrijk voor de inhaalvaccins, maar ook wanneer beslist zou worden dat we effectief jongeren gaan vaccineren", aldus Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V).

"Pfizer blijft ruggengraat Belgische vaccinatiecampagne"

De komende maand wordt er aan een hoog tempo gevaccineerd in ons land. Pfizer blijft daarin met kop en schouders het belangrijkste vaccin. "Het bedrijf heeft in totaal 5,4 miljoen dosissen bevestigd voor België, voor de periode juli tot september. Exacte cijfers voor juli kennen we volgende week."

De leveringen van het Johnson & Johnson-vaccin lopen een pak minder goed. "Dat is te wijten aan de houding van de Drug and Food Administration in de VS. Daardoor krijgt België "maar" 150.000 dosissen in juni, en geen 600.000."

De komende twee weken worden er in totaal 1,3 miljoen vaccins gezet. De bedoeling blijft om tegen eind juli de drempel van 70% vaccinaties bij de volwassen bevolking te halen. "Al zal dat aantal in Vlaanderen over twee weken al gehaald worden", voegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) daar nog aan toe.

"In onze vaccinatiecijfers schijnt de zon alsmaar meer", aldus nog Beke. "Momenteel wordt er in Vlaanderen 1 vaccin per seconde toegediend." Deze week zijn vooral de vijftigers aan de beurt, en worden de veertigers volop uitgenodigd voor hun eerste prik. 

Wie concreet wil weten wanneer zijn/haar/hun prik staat ingepland, kan dat vanaf volgende week weer opzoeken op de daarvoor ontworpen website. Die komt opnieuw online. Meer info over de inhaalvaccinaties vind je hier.

Meest gelezen