Iraanse ayatollah Khamenei vindt selectie presidentskandidaten overdreven: Raad van Wachters overweegt uitbreiding

In Iran heeft de hoogste leider van het land, ayatollah Ali Khamenei, kritiek geuit op het feit dat slechts zeven kandidaten mogen deelnemen aan de presidentsverkiezingen. De erg machtige Raad van Wachters had slechts zeven van de meer dan 590 kandidaten geschikt bevonden. Khamenei vindt dat minstens een aantal van hen onheus bejegend zijn. De Raad neemt akte van zijn woorden.

"Tijdens de selectie is een aantal kandidaten onrecht aangedaan. Ze werden ten onrechte beschuldigd van dingen die dan nog eens via het internet verspreid werden. Het beschermen van de eer van mensen is een van de meest belangrijke zaken. Ik roep de verantwoordelijken dan ook op om de eer van die mensen te herstellen", aldus Khamenei.

De Raad van Wachters lijkt meteen te plooien. Kort na de uitspraak verscheen de volgende mededeling van de raad: "De bevelen van de Opperste Leider (Khamenei) moeten worden uitgevoerd. De Raad van Wachters zal binnenkort een opinie publiceren en de raad geeft toe dat die niet onfeilbaar is". 

Het is erg uitzonderlijk dat Khamenei openlijk kritiek uit op een van de machtigste instellingen van de islamitische republiek. Wel lijkt de raad geschrokken en ziet het er naar uit dat er toch een aantal ingediende presidentskandidaturen goedgekeurd zullen worden. De achterliggende vrees is dat de opkomst bij de presidentsverkiezingen van 18 juni erg laag zou zijn en vooral dat zou Khamenei aan het denken hebben gezet.

Zeven van de 592 kandidaturen aanvaard

Waar gaat het om? De Raad van Wachters (of Hoeders van het politieke model van ayatollah Khomeini) is de sluitsteen van de instellingen in Iran. Die raad beslist wie er wel en niet "geschikt" is om deel te nemen aan verkiezingen voor president of parlement of voor andere hoge functies. 

Die raad vormt een comité van 12 leden. De helft daarvan wordt rechtstreeks aangeduid door de hoogste leider, in casu Khamenei. De andere zes door het hoofd van de justitie. 

Bij deze verkiezingen werden slechts zeven van de 592 ingediende kandidaturen aanvaard. Het ging om vijf conservatieven, een (relatief) gematigde kandidaat en een technocraat. Algemeen wordt aanvaard dat de rode loper wordt uitgerold voor Ebrahem Raisi, het gevreesde hoofd van de justitie en een fervent "hardliner". Veel toplui van het regime hadden kritiek op die toch erg nauwe selectie, onder hen huidig president Hassan Rouhani. 

De Iraanse instellingen: "ons kiest ons"

Meest gelezen