Videospeler inladen...

Zoekactie naar terreurverdachte Jürgen Conings in Limburg afgelopen, opnieuw zonder resultaat

De nieuwe zoekactie naar terreurverdachte Jürgen Conings in het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg is afgelopen, zonder resultaat. Conings verdween bijna drie weken geleden nadat hij enkele zware wapens uit de kazerne meegenomen had. 

De nieuwe zoekactie in de omgeving van het Nationaal Park Hoge Kempen begon vanochtend, rond 9 uur, op de grens tussen Lanklaar en Maasmechelen.  Daar werd een stuk braakliggend terrein in industriegebied grondig uitgekamd. 

Vervolgens heeft het actieterrein zich verplaatst naar het natuur- en recreatiegebied Terhills, even verderop, in Maasmechelen. Ook daar is de hele middag met 14 speur- en lijkenhonden gezocht naar sporen van Jürgen Conings. Ook een derde stuk, bij de bunkers langs de Zuid-Willemsvaart, werd doorzocht, maar zonder resultaat. Rond 17 uur werd de zoekactie uiteindelijk afgeblazen. 

(Lees verder onder de kaart.)

Waarom?

Waarom is er wéér rond het Nationaal Park Hoge Kempen gezocht? "Volgens onze informatie heeft deze zoekactie alles te maken met de schoten die helemaal in het begin van de zoektocht naar Jürgen Conings zijn gehoord,  toen hij pas was verdwenen, op 18 mei", weet VRT NWS-justitiespecialiste Caroline Van den Berghe. 

"Er is al heel veel onderzoek gebeurd naar die schoten: waar zijn ze gehoord en hadden ze te maken met de verdwijning van Jürgen Conings?  En in dat onderzoek waren nu deze plaatsen naar voren gekomen.”

Maar zoals alle voorgaande keren lijkt het erop dat er geen concrete informatie is over het feit of Jürgen Conings zich op deze plek bevindt. "Als er geen spoor is, moeten ze dat ook kunnen afvinken, zo gaat dat in grote onderzoeken. In het vakjargon heet dat "het sluiten van deuren", om dichter bij de plek te komen waar ze Jürgen Conings zouden kunnen aantreffen", legt Caroline Van den Berghe uit. 

Bekijk hier de duiding die Caroline Van den Berghe vanmiddag gaf in "Het journaal" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

De speurders gaan ervan uit dat Jürgen Conings nog in leven is. "Er zijn geen aanwijzingen dat hij niet meer in leven is. Anderzijds is het ook wel zo dat hoe langer het duurt, hoe meer het zou kunnen gaan in de richting van zelfdoding", aldus Van den Berghe. Conings liet immers afscheidsbrieven achter.  

Terreurverdachte Jürgen Conings verdween midden mei nadat hij enkele zware wapens had gestolen uit de kazerne in Leopoldsburg. In verschillende afscheidsbrieven uitte hij dreigementen naar politici, virologen en zijn werkgever Defensie. 

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan bellen naar het gratis nummer 1813 of surfen naar www.zelfmoord1813.be.

Heb je nood aan een gesprek? Dan kan je terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106 of via chat op www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via awel.be.

Bekijk hier beelden van de zoekactie uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen