Lindsey De Grande uit Damme loopt op 1500 meter snelste tijd sinds 2011: "ik blijf dromen van die Olympische spelen"

Lindsey De Grande liep gisteren in Spanje haar snelste tijd op de 1500 meter sinds ze in 2011 getroffen werd door chronische leukemie. Hiermee jaagt zij nog op een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio deze zomer. 

De 32-jarige atlete uit Damme finishte gisteren als twaalfde met 4'13"45, haar persoonlijke snelste tijd sinds 2011. Toen werd er bij Lindsey chronische leukemie vastgesteld. Het persoonlijk record van De Grande is van 2010 en staat op 4'09"20. Maar toch is Lindsey blij met deze vooruitgang: "Ik ben blij om te zien dat mijn fysieke arbeid van de afgelopen weken en maanden beloond wordt met snellere tijden. Daar ben ik heel dankbaar voor". 

Chronische leukemie

Voor Lindsey blijft het trainen een dagelijkse uitdaging: "Nu ik weer wat sneller loop is het voor veel mensen moeilijk om te begrijpen dat ik ook leukemie heb. Maar voor mij blijft het een zeer wankele lijn tussen het trainen en de ziekte. De pijn is non-stop aanwezig en die vermoeidheid is er ook voortdurend. Maar het grote verschil is dat ik het ondertussen iets beter kan begrijpen. Daardoor weet ik wanneer ik wel of niet kan trainen". 

"Mijn pijn blijft aanwezig of ik nu ga trainen of niet. De pijn wordt ook niet erger wanneer ik ga trainen. Dat is iets wat ik zelf moet verbijten. Het lopen is voor mij juist een goede afleiding van de pijn. Zo krijg ik het gevoel dat ik toch iets kan doen. Mijn sport geeft mij een houvast op de wereld”, vertelt De Grande bewogen. 

Jacht op Olympisch ticket

Vorige week stond Lindsey De Grande op de wereldrankinglijst op de 58ste plaats. Met dit resultaat komt ze waarschijnlijk op plaats 50 uit, maar daarmee is ze nog niet zeker van een ticket voor de Olympische Spelen van deze zomer. "Mijn tijd moet sowieso nog een stuk sneller als ik de spelen wil halen. Voor een ticket moet ik in die top 45 van de wereldranking geraken, maar die kans is redelijk klein."  

Maar toch blijft ze optimistisch. "Dit resultaat is een goede tussenstap. Intussen heb ik dat leren appreciëren. Hoe beter ik sta op die wereldranking, hoe meer kans er is dat ik toch nog geselecteerd word. Want niet iedereen die boven mij staat in die top 45 zal ook meedoen aan de 1500m. Sommige atleten doen alleen mee aan de 5000m. Dus je weet maar nooit of ik toch nog opgevist word. Daarom ga ik blijven proberen", besluit De Grande optimistisch. 

Meest gelezen