Loodwaarden in bloed bij kinderen rond Umicore in Hoboken verder gedaald: "Maar we zijn er nog niet"

De loodwaarden in het bloed van kinderen bij de Umicorefabriek in Hoboken zijn opnieuw gedaald. Ze zitten nog niet op de laagste waarden ooit van bijna 2 jaar geleden, maar de trend is gezet, zegt PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders, hoewel de cijfers nog verder mogen zakken: "We zijn zeer tevreden dat we die waarden terug zien dalen, maar we zijn er nog niet."

De gemiddelde loodwaarden van de kinderen in de wijken Moretusburg en Hertogvelden zijn verder gedaald naar 3,42 microgram per deciliter (tegenover 4,12 in het najaar van 2020). Dat blijkt uit het halfjaarlijks rapport van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH), dat een meetcampagne hield in het voorjaar.

Er is geen veilige norm voor lood in bloed bij kinderen

Mie Branders, PVDA-gemeenteraadslid

"We zitten terug op koers richting het jaar 2019 toen we de beste waarden hadden gemeten in de geschiedenis", zegt Mie Branders aan Radio 2 Antwerpen. "Zijn we er al? Nee. Het mag van ons zeker nog  verder zakken omdat we weten dat er geen echte veilige norm voor lood in bloed bij kinderen is. Maar wat we nu wel weten, is dat die hele hoge waarden die er werden gemeten in het voorjaar van 2020 echt een uitzonderlijke situatie was. Dat kwam door  de combinatie van een erg droog voorjaar, harde wind en de langdurige tijd die kinderen verbleven in de wijk door de coronalockdown."

Niet alleen de gemiddelde waarde is gedaald, maar ook het aantal kinderen met een lood-in-bloedwaarde boven 5 microgram per deciliter daalde verder naar 18,8% (tegenover 26,3% in het najaar van 2020). Het aantal kinderen met een loodwaarde boven 10 microgram per deciliter is gehalveerd van 10 naar 5.

Nog verder zakken

Mie Branders, die ook huisarts is in de wijk, is ervan overtuigd dat alles nog beter kan: "Eind vorig jaar is er een expertenverslag gekomen waarin men heeft gezocht naar wat er kan verbeterd worden op de terreinen van het bedrijf Umicore. Het bedrijf  heeft die aanbevelingen gekregen en is daar ook mee bezig."

"Dat gaat voornamelijk over het veilig houden van loodstof op het bedrijventerrrein, het overdekken van de boxen waar metaalstof wordt bewaard, het stofvrij houden van delen, het in het oog houden van de weersomstandigheden zodanig dat men geen bergen stof gaat verhuizen tijdens harde wind end droogte. Wij denken dat daar nog veel winst te halen is op het bedrijventerrein zelf en we hopen echt in de toekomst nog verder naar lagere cijfers te gaan."

Activiteiten uitstellen

Het voorbije jaar waren de loodwaarden na jaren van daling, plots weer gestegen. Daarom is Umicore vorig jaar begonnen om huizen op te kopen van mensen die willen verhuizen. Branders is nu overtuigd dat dat niet nodig is, en dat deze cijfers bewijzen dat lood tegengehouden kan worden. Umicore bevestigt ook dat ze daar intensief mee bezig zijn en soms activiteiten uitstellen als het te hard waait. De fabriek blijft wel pleiten voor het aanleggen van een groene buffer rond het bedrijf.

Meest gelezen