Videospeler inladen...

Ophef over animatiefilmpje waarin viroloog Marc Van Ranst wordt neergeschoten: "Dit is onaanvaardbaar"

Een animatiefilmpje waarin viroloog Marc Van Ranst wordt neergeschoten, zet kwaad bloed bij hemzelf en bij vaccinoloog Pierre Van Damme. “Dit is voor ons onaanvaardbaar en we zijn ons aan het beraden over welke stappen we gaan ondernemen”, zegt Van Damme in het “Laat journaal”. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) spreekt zijn steun uit. “Dit kan niet door de beugel”.

Viroloog Marc Van Ranst tweette gisterenavond over een "wansmakelijk" filmpje van P-Magazine. In dezelfde tweet zegt Van Ranst dat dit "normalisering van haat en geweld" is. Daarbij krijgt hij steun van zijn collega's. Vaccinoloog Pierre Van Damme roept samen met andere corona-experten de politiek op om verantwoordelijkheid te nemen. "Dit is voor ons onaanvaardbaar. We zijn ons aan het beraden over welke (juridische) stappen we gaan ondernemen." Intussen is het filmpje in kwestie alweer offline gehaald, maar mogelijk krijgt P-Magazine een klacht in naam van de corona-experten.

In het "Laat journaal" reageert minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) ook geschrokken. "Ik ben hiervan gedegouteerd. Virologen doen ongelooflijk sterk werk in het algemeen belang, dit kan niet door de beugel."  Hij wil vanuit zijn politieke bevoegdheid ook duidelijk aangeven dat experten gerespecteerd moeten worden voor het werk dat ze doen. "Of het ook juridisch niet kan, daar ga ik me niet over uitspreken."

Bekijk hier de reactie van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) en van vaccinoloog Pierre Van Damme in het "Laat journaal".

Videospeler inladen...

Twitterrel

De maker van het filmpje, Maaik, liet aan onze redactie weten dat het niet met kwaad opzet was bedoeld. Hij maakt regelmatig filmpjes die te vergelijken zijn met de satirische animatieserie South Park. "Heel het land is op zoek naar Jürgen Conings", vertelt hij aan onze redactie. "Ik vond het grappig om dat om te draaien." 

Ondertussen heeft P-Magazine ook een stuk geschreven als reactie op de Tweet van Van Ranst. "Wij kunnen niet reageren, want Marc Van Ranst heeft ons geblokkeerd op Twitter. Willen wij Marc Van Ranst dood? Maar nee gij, dat hij nog honderd golven mag overleven. Lagen wij in een driedubbele deuk na het zien van het filmpje? Tgoh, niet echt. Maaik heeft al grappigere dingen gemaakt. Maar dat Maaik zoiets in mekaar durfde knutselen vlak nadat Marc Van Ranst opperde dat iedereen die een viroloog durft te beledigen, in de gevangenis zou moeten vliegen, vonden we eigenlijk geestiger en een reden om het filmpje te delen."

Meest gelezen