Anut21ng Photo, Getty Images

Meer last van muggen? Warm weer zorgt voor piek: "De vrouwtjes gaan op zoek naar bloed"

Last van muggen in je slaapkamer? Je bent niet alleen. Het aantal muggen piekt door het warme weer. "Het is lang koud geweest en nu het warmer wordt, gaan de vrouwtjes actief op zoek naar bloed om eitjes te leggen", vertelt entemoloog Isra Deblauwe van het Instituut voor Tropische Geneeskunde op Radio 2 Antwerpen. 

Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen krijgen ze de laatste dagen veel vragen over muggen. Als je gebeten bent in je slaapkamer of op een wandeling in het bos, ben je niet alleen. "Het is lang kou geweest in april en mei, maar nu het warmer wordt, gaan de vrouwtjes op zoek naar bloed om eitjes te kunnen leggen. De muggenlarven groeien ook sneller", legt entemoloog Isra Deblauwe van het Instituut voor Tropische Geneeskunde uit in "Start Je Dag", op Radio 2 Antwerpen. 

"In België hebben we zo'n 33 soorten muggen. Je zal veel muggen tegenkomen in de bossen, maar ook thuis", gaat De Blauwe verder. "De huismug kan in alle plasjes water overleven, bijvoorbeeld in regenwatertonnen of in plantenbakjes."

De muggenvrouwtjes gaan op zoek naar bloed om eitjes te leggen

Isra De Blauwe, entemoloog Instituut voor Tropische Geneeskunde

Muggenramen en ventilatoren

Wil je muggen rondom je huis vermijden, dan moet je vermijden dat muggenlarven een kans krijgen om te groeien in stilstaand water. "Elimineer alle plasjes of ververs het water voor je dieren regelmatig", zegt Deblauwe. "Heb je een vijvertje dan kunnen vissen ook helpen. Sommige soorten eten de muggenlarven op."

Wie na al die tips nog wakker ligt van zoemende muggen kan het best investeren in muggenramen. "Ventilatoren in de kamer helpen ook om muggen gedeisd te houden", besluit Deblauwe op Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen