Foorkramer Ines Demeester, 3e dame van links
Radio 2

Vlaams minister Crevits roept gemeenten op om zoveel mogelijk coronaveilige kermissen te organiseren

Minister Hilde Crevits (CD&V) vraagt de gemeenten om vanaf volgende week zoveel mogelijk coronaveilige kermissen te organiseren. Door de versoepelingen mogen er weer kermissen zijn vanaf 9 juni. Ines De Meester, foorkramer uit Oostrozebeke, lobbyt bij de burgemeesters om de kermisfeesten van mei te verplaatsen naar juni.

Onze West-Vlaamse minister van Economie, Hilde Crevits (CD&V), roept op om vanaf 9 juni wanneer het weer mag, zoveel mogelijk coronaveilige kermissen te organiseren. Dat klinkt als muziek in de oren van de foorkramers, die al maanden niet mogen werken. Foorkramer Ines De Meester uit Oostrozebeke kijkt er naar uit: "Ik verlang er echt naar om mijn klanten terug te zien. Ze gaan ondertussen zo veranderd zijn. Wij als foorkramers vervelen ons nu en onze portemonnee geraakt door het onderhoud van de attracties ook leeg". 

Lobbywerk

Normaal ligt de fooragenda vast en wordt die bepaald door feestdagen. Maar in deze uitzonderlijke tijden kunnen er last minute nog wel wat aanpassingen gebeuren. Foorkramer Ines De Meester heeft al met verschillende burgemeesters gebeld om te horen of zij hun kermisfeesten niet willen uitstellen: "Wij polsen bij de burgemeesters of zij bereid zijn om hun kermissen op een later moment te laten doorgaan, zoals in Wakken, een deelgemeente van Dentergem. Normaal is het daar kermis het weekend na Pinksteren, maar toen mochten wij niet gaan. Dus hebben we de burgemeester gecontacteerd en die was meteen enthousiast om te verschuiven naar juni."

"Hoe vlugger we nieuwe data kunnen vastleggen, hoe beter dit is om de kermis coronaveilig te laten verlopen. Dan heeft de plaatsmeester genoeg tijd om het te regelen dat we op voldoende afstand van elkaar kunnen staan. Want wij willen heel graag terug starten met de kermis, maar wij willen ook kunnen openblijven", zegt foorkramer Ines nog. 

Kermiskriebels

"Volgend weekend op 11, 12 en 13 juni kunnen we eindelijk terug starten in Waregem en Ledegem. En daarna trekken we door naar Wakken in Dentergem, want daar zitten ze vol ongeduld op de kermis te wachten. Wij staan te popelen om te vertrekken. Foorkramer zijn zit in ons bloed. Mijn kleinzoon is al de zevende generatie van onze familie in de kermis. Wij hebben kinderattracties, zoals eendjes vissen, balletjes gooien, een prikballon of een kinderschietkraam. Ik blijf in het kermisleven tot mijn laatste adem, ik ben een foorwijf in hart en nieren!", lacht Ines De Meester. 

Meest gelezen