Muggenradar meldt veel muggen in de regio Leuven

Volgens gegevens van de muggenradar zijn er veel muggen in Leuven, Mechelen en Gent. De muggenradar verzamelt gegevens van een app waar je kan melden als je last hebt van muggen. Er is niet echt een wetenschappelijke verklaring, misschien ligt het gewoon aan het hoge aantal meldingen, zegt het Instituut voor Tropische Geneeskunde.   

"Er is niet echt een verklaring voor de lokale verschillen, we kunnen niet exact zeggen waarom er bijvoorbeeld in de regio Leuven zoveel muggen zijn", zegt Isra Deblauwe van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. "De cijfers hangen ook af van hoeveel mensen op de app melden dat ze last hebben van muggen. Als er in een bepaalde stad veel muggenoverlast is, heeft dat te maken met de stadstuintjes en stilstaand water waar de larven goed gedijen."

Nieuwe muggensoort

Er is onlangs een nieuwe muggensoort gevonden in Leuven, maar ook dat is geen verklaring voor de muggenoverlast, zegt Deblauwe. "Het gaat om de Culex modestus. Die mug zat er ook al een tijd voor ze ontdekt is en bovendien is die soort niet gefocust op de mens, ze steekt ook dieren en vogels."

Regen en warmte

Het warme, vochtige weer is natuurlijk ideaal voor de muggen. "In februari is het al even goed weer geweest, en toen was er een piek van muggenoverlast. Daarna heeft het gevroren en dan sterven de muggen. Maar nu het opnieuw warm is, zijn ze weer actief. En ook door de regen en de warmte gaan de larven zich snel ontwikkelen. Dus het zou goed kunnen dat we binnen een week of twee weken nog meer muggen gaan hebben", besluit Isra Deblauwe. 

Meest gelezen