Nog strengere voorwaarden als je nachtwinkel of telecomzaak wil uitbaten in Tienen

De regels om een nachtwinkel of telecomwinkel te mogen uitbaten in Tienen worden strenger. Nu moest je als uitbater twee verschillende vergunningen aanvragen en een blanco strafblad kunnen voorleggen. Maar de stad gaat vanaf nu ook onderzoeken of de toekomstige uitbater ooit veroordeeld is voor zware feiten.

"Het is al langer zo dat als je in Tienen een nachtwinkel of telecomwinkel wil openhouden, je een vestigingsvergunning moet aanvragen", zegt burgemeester van Tienen, Katrien Partyka (CD&V). "Dan wordt er bijvoorbeeld gekeken of de winkel op een goeie locatie komt. En de uitbater moet ook een attest van goed gedrag en zeden kunnen voorleggen. Dat moraliteitsonderzoek zoals dat officieel heet, breiden we nu uit. Dat betekent dat de uitbater ook niet veroordeeld mag zijn voor heling, drugsfeiten of voor feiten die gelinkt zijn aan mensenhandel."

Overlast

"Het is zo dat bepaalde nachtwinkels en telecomzaken voor overlast zorgen. Dat gaat over lawaai, alcoholverkoop en zwerfvuil", zegt Partyka. "Dat is storend voor de mensen die in de buurt wonen. Daarom willen we veiligheid en rust brengen. Het is een goeie zaak dat er handelszaken zijn, maar iemand die een zaak uitbaat moet de regels respecteren."

Meest gelezen