Ook seizoensarbeiders krijgen een vaccin, eerstelijnszone Noorderkempen: "Om ons allemaal veilig te stellen"

Verschillende eerstelijnszones brengen momenteel in kaart hoeveel seizoensarbeiders in hun regio actief zijn. Het is de bedoeling dat ook deze mensen hier gevaccineerd kunnen worden, want zij verblijven en werken een lange tijd in ons land. Eerstelijnszone Noorderkempen heeft alvast de tuin- en landbouwbedrijven in de regio aangeschreven. "We bekijken in hoeverre we de komende weken een voorraad kunnen aanleggen", zegt coördinator Cindy De Roeve.

Omdat seizoensarbeiders gedurende een lange tijd in ons land verblijven, is het veilig dat ook zij gevaccineerd zijn. Mogelijk kan dat niet op korte termijn in hun eigen land. Eerstelijnszone Noorderkempen, met het vaccinatiecentrum in Brasschaat, brengt nu in kaart hoeveel buitenlandse werkkrachten precies een vaccin nodig hebben. 

"We hebben proactief contact opgenomen met de tuin- en landbouwbedrijven om te horen of er veel seizoensarbeiders zijn dit jaar, wie ze zijn en of ze al dan niet gevaccineerd zijn in hun thuisland. Zo kunnen we bekijken in hoeverre we de komende weken een voorraad voor hen moeten aanleggen", zegt coördinator Cindy De Roeve aan Radio 2 Antwerpen. 

Belangrijk dat er een hoge vaccinatiegraad is in heel de samenleving

Cindy De Roeve, coördinator eerstelijnszone Noorderkempen

Een aantal bedrijven antwoordde al met een lijst van arbeiders die langer dan 3 maanden in ons land verblijven en dus hier gevaccineerd kunnen worden. 

Geen voorrang

"Het is niet de bedoeling om hen voorrang te geven", zegt De Roeve. "We vinden het belangrijk dat er een hoge vaccinatiegraad is in heel de samenleving, om ons allemaal veilig te stellen." 

Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid moeten de vaccinatiecentra voorlopig zelf hun prioriteiten leggen met de vaccins die ze krijgen. Het agentschap bekijkt intussen wel of er eventueel extra vaccins geleverd kunnen worden in regio's met veel seizoensarbeiders. De buitenlandse werkkrachten in de regio Noorderkempen zijn vooral actief in Kalmthout, Essen en Wuustwezel. 

Meest gelezen