Oost-Vlaamse festivals kunnen misschien tóch, maar dan  kleinschaliger en coronaproof met geld van Vlaamse overheid

Verschillende Oost-Vlaamse festivals krijgen geld van de Vlaamse regering om in de zomer een coronaveilige editie te organiseren. Of ze effectief iets organiseren en wat en hoe, kunnen ze zelf beslissen in functie van de coronamaatregelen. "Het is een stimulans om een festival toch te laten doorgaan, maar dat het anders zal zijn dan anders, is onvermijdelijk". 

10 Miljoen euro trekt de Vlaamse overheid via Toerisme Vlaanderen uit om de festivalsector te steunen. Verschillende Oost-Vlaamse festivals hebben een aanvraag ingediend om daarvan te kunnen genieten. Het geld dient om in de zomermaanden coronaveilige evenementen te organiseren.

Het gaat onder meer om The Qontinent in Wachtebeke, de Lokerse Feesten, Crammerock in Stekene, Gent Jazz, verschillende organisatoren van de Gentse Feesten zoals Boomtown en Miramiro, maar ook Copacobana in Sint-Amandsberg bij Gent. Wat de organisatoren precies zullen doen en óf ze echt een evenement gaan organiseren, is nog niet uitgeklaard.

Copacobana

Het extra geld is wel een goede stimulans om het festival te laten doorgaan, vindt Joachim Matthys, organisator van Copacobana. "Maar dat het anders zal zijn dan anders, dat is niet te vermijden. We waren eerst niet van plan om zelf een dossier in te dienen bij de Vlaamse overheid, maar we kregen dan van de overheid zelf de vraag en dat betekent dat ons festival toch wel een waarde heeft." 

We hopen dat we weer kunnen knuffelen en schurken en schuren tegen elkaar aan, wat we al die maanden hebben moeten missen

Gewoonlijk vindt Copacobana plaats eind juni, maar de datum wordt naar september verschoven. "We hopen dat de coronamaatregelen het dan toelaten om  weer te dansen en te drinken en te knuffelen, en schurken en schuren tegen elkaar aan, wat we al die maanden hebben moeten missen," lacht Matthys. 

Vrijwilligers

Joachim Matthys legt uit dat het festival zo goed als volledig draait op vrijwilligers. Hij denkt dat het nu moeilijk zal zijn om een ploeg bijeen te krijgen. "De mensen houden normaal gezien de datum van juni vrij in hun agenda, maar nu moet er geschoven worden. Maar dat financiële duwtje in de rug helpt wel." 

Hoe het festival er zal uitzien, dat is te vroeg om te zeggen. "Het kan in bubbels van 400 personen, dat hebben we vorig jaar zo gedaan, maar het zal afhangen van wat kan volgens de coronaregels. 

Meest gelezen