Opvallend veel wolvenaanvallen in Limburg: "Waarschijnlijk door eenjarige welpen"

De voorbije twee weken zijn er opvallend meer aanvallen van wolven in onze provincie. Volgens het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) is dat wellicht het werk van eenjarige welpen. "De jonge dieren gaan driester te werk", klinkt het bij Joachim Mergeay van het INBO.

Gisteren beten wolven nog 11 schapen dood in Bree en Houthalen. Eerder deze week werd ook een koe gedood in Oudsbergen en vorige week sloeg een wolf toe in Zonhoven. Daarmee zijn er veel meer aanvallen van wolven de afgelopen weken. 

Dat is mogelijk het werk van eenjarige welpen volgens het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). "Die jonge dieren gaan driester te werk. Ze zijn minder ervaren en zijn minder efficiënt in het meteen doden van een dier", zegt Joachim Mergeay van het INBO. "Ze trekken ook al eens verder weg van het territorium en gaan een dag of twee alleen op stap. Ze geraken verder dan we gewend zijn, dus zo komen ze bijvoorbeeld in Zonhoven."

Het INBO raadt eigenaars van schapen aan om hun dieren goed te beschermen, door hun omheiningen uit te rusten met stroomdraden.

Meest gelezen