Expo "Portraits from home": Limburgse fotografen leggen intieme lockdowntaferelen vast op beeld

Drie Limburgse fotografen legden tijdens de lockdown thuistaferelen vast en tonen die in de expo "Portraits from home". Vanaf 5 juni kan je in The Gallery in Genk de gratis expo gaan bezoeken. "We gingen binnen onze eigen vier muren anders kijken, denken en fotograferen", klinkt het.

Drie fotografen die tijdens een periode van lockdown enkel hun thuis als onderwerp hebben: dat is wat Mies Cosemans, Boumediene Belbachir en Joke Timmermans met elkaar gemeen hebben. De Limburgse fotografen moesten noodgewongen creatief aan de slag gaan binnen hun vier muren. Dat leidde tot "Portraits from home", een intieme expo met foto's van zichzelf, hun ouders en hun kinderen.

(Lees verder onder de foto)

Joke Timmermans herontdekte haar huis en werd zelf onderwerp van haar portretten.

Joke Timmermans stond plots niet enkel achter, maar ook voor haar lens. Door te experimenten met het licht, de kleur en de compositie in haar eigen huis, ontstond een reeks portretten met zichzelf als figurant. "Ik wist wel dat mijn huis mooi was, maar ik heb het echt herontdekt. Ik stond ontieglijk vroeg op om te zien hoe het licht doorheen de dag evolueert. En omdat mijn man niet op de foto wilde, werd ik zelf maar het onderwerp van mijn foto's." Uiteindelijk maakte Timmermans zo meer dan 130 zelfportretten.

(Lees verder onder de foto)

De vader van Boumediene Belbachir, die onderwerp van zijn foto's is, overleed aan de gevolgen van corona.

Boumediene Belbachir vond inspiratie bij zijn eigen Algerijnse ouders. Tijdens de lockdown woonde hij tijdelijk bij hen in. "Ik ben een kind van twee werelden", vertelt Belbachir. "Door opnieuw samen te wonen, werd ik getroffen door de schoonheid van hun cultuur. Het was ook ramadan tijdens de lockdown, wat het extra bijzonder maakte. Dat stukje identiteit heb ik kunnen onderzoeken en vastleggen op foto." Bovendien overleed Belbachirs vader aan de gevolgen van corona. "Ik ben blij dat ik nog zo veel foto's van hem heb kunnen maken. Dit zijn echt tijdsdocumenten", zegt hij.

(Lees verder onder de foto)

Mies Cosemans fotografeerde haar dochters en legde vast hoe zij de coronacrisis ervaren.

Voor Mies Cosemans werden haar twee dochtertjes onderwerp van haar foto's. "We bleven natuurlijk heel veel binnen dus ik moest op zoek naar welke verhalen wel nog te vertellen waren. Door mijn kinderen te fotograferen kon ik tonen hoe zij met de crisis omgaan. Het was vertederend en triestig om te zien hoe ze niet bij de pakken bleven zitten tijdens de lockdown", zegt Cosemans. "Hoe ze veerkrachtig doorgingen, ook al zaten we vast in het moment. Die liefdevolle, ontwapenende en verrassende beelden wilde ik vastleggen."

De gratis expo "Portraits from home" is van 5 tot 27 juni te bezichtigen in The Gallery in Genk.

Beluister hier de volledige reportage over de expo:

Meest gelezen