Kunnen we ook op reis buiten Europa? En wat met kinderen? Jouw vragen over reisregels beantwoord

Het Overlegcomité heeft vandaag een aantal knopen doorgehakt over reizen deze zomer. Zo zullen vakantiegangers die terugkeren uit een rode zone verplicht een test moeten ondergaan, tenzij ze al twee weken volledig gevaccineerd zijn. Dezelfde regels gelden voor buitenlandse toeristen die in ons land hun zomer willen doorbrengen. De afgelopen weken loopt onze mailbox over van vragen over die welverdiende zomervakantie. De antwoorden die we op dit moment kennen, zetten we hier op een rij.

Dat we deze zomer binnen Europa zullen kunnen reizen met het Europees Coronacertificaat wisten we al, maar nu is het ook duidelijk aan welke regels je je zal moeten houden bij terugkeer uit het buitenland.

De algemene regels

We overlopen eerst nog even het Europees coronacertificaat. Vanaf 1 juli kan je met dat document aantonen dat je (gedeeltelijk of volledig) gevaccineerd bent, een negatieve PCR-test hebt afgelegd, of antistoffen in je bloed hebt door een recente coronabesmetting. Op basis daarvan zal je de grens kunnen oversteken.

De bedoeling van dat certificaat is om reizen binnen Europa zo eenvoudig en eenduidig mogelijk te maken, maar de verschillende landen kunnen wel nog steeds hun eigen voorwaarden opleggen. Omdat de meeste landen een negatieve PCR-test zullen vragen aan Belgen die nog niet volledig gevaccineerd zijn, heeft ons land beslist voor alle reizigers 2 gratis PCR-testen te voorzien. Eenmaal op je bestemming, zal je de  maatregelen die daar gelden, moeten volgen.

Ook ons land legt regels op aan mensen die hier graag een tijdje willen vertoeven of terugkeren van een reis uit het buitenland. Kom je uit een rode zone? Dan zal je een negatieve coronatest moeten voorleggen. Dat kan op je vakantiebestemming (max. 72 uur op voorhand) of wanneer je hier bent, en geldt ook voor kinderen vanaf 12 jaar. Enkel mensen die al twee weken volledig gevaccineerd zijn, mogen deze regel naast zich neerleggen. Bij terugkeer uit een oranje of groene zone wordt een test en quarantaine aanbevolen. Je zal ook nog altijd een PLF-formulier (Passenger Locator Form) moeten invullen.

1. Wat als je voor 1 juli op vakantie vertrekt?

Als je nog in juni op vakantie wil, zal je je aan de huidige reisregels moeten houden. Wie uit een rode zone terugkeert, moet zich verplicht laten testen, ook als je al volledig gevaccineerd bent. Een PCR-test is nu nog niet gratis.

Dat worden ze vanaf 1 juli, wanneer de nieuwe regels in werking treden.

2. Hoe zal dat coronacertificaat precies werken? Moeten we dat afhalen?

Het Europees Coronacertificaat zal in eerste instantie digitaal beschikbaar zijn. “De opzet is dat je je certificaat op een app zal krijgen. Maar dat is natuurlijk niet voor iedereen gemakkelijk. Daarom zal het ook mogelijk zijn om een soort PDF-formulier te krijgen dat je kan afprinten en dan zo kan voorleggen", verduidelijkt Koen van den Bosch, CEO van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus.

(Lees verder onder de foto)

3. Welke kleuren hebben de verschillende Europese landen op dit moment?

“Vandaag zijn de meeste zones in Europa nog rood, maar je ziet dat dat langzaam maar zeker verandert”, zegt van den Bosch. “De vaccinatiegraad gaat in alle landen omhoog en het aantal coronapatiënten op intensieve zorg daalt. Zolang die cijfers in de goede richting evolueren, zullen er meer en meer oranje zones bijkomen en liefst ook nog een aantal groene zones."

Een overzicht van de verschillende Europese reisbestemmingen kan je hier vinden.

4. Welke landen zullen strenge regels hanteren? En welke zullen soepeler zijn?

“We hebben het voorbije jaar gemerkt dat het niet evident is om Europa hierover op één lijn te krijgen”, vertelt van den Bosch. Volgens hem zullen vooral de landen waarvan de economie sterk afhankelijk is van toerisme, minder streng zijn. “Italië zegt bijvoorbeeld dat als je een negatieve test hebt of volledig gevaccineerd bent, je vrij door het land kan reizen. En ook Spanje en Frankrijk gaan die richting uit.”

Maar er zijn ook strengere landen die toeristen liever nog niet zien verschijnen. “Een voorbeeld is Finland. Dat is een groen land, maar enkel voor de Finnen. Wij mogen er nog niet naartoe.”

5. Wat als er ineens een nieuwe variant opduikt in het land waar je op vakantie bent (geweest)?

Om de verspreiding van eventuele besmettelijke varianten tegen te houden, bouwt ons land een “noodrem” in. Mensen die de voorbije twee weken in een hoogrisicozone met een gevaarlijke variant zijn geweest, zullen altijd een quarantaine van 10 dagen moeten respecteren. Dat geldt ook voor de gevaccineerden. Niet-Belgen uit een hoogrisicozone zijn niet welkom in ons land.

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

6. Kunnen we ook op reis gaan buiten Europa?

Het Europees Coronacertificaat mag voorlopig enkel gebruikt worden om te reizen binnen Europa, reizen buiten de Europese Unie worden nog steeds sterk afgeraden

Toch wordt er ook daar onderhandeld, zegt van den Bosch. “Europa heeft vandaag een European White List. Daar staan een aantal bestemmingen op waar we vrij naartoe mogen reizen en waar er ook geen quarantaineverplichting is. We zijn aan het lobbyen om die White List verder uit te breiden.” 

Los van Europa probeert ons land ook zelf afspraken te maken met andere niet-Europese landen. “We bekijken voor welke belangrijke vakantiebestemmingen we een safe travel corridor kunnen opzetten. Dan bestaat de overeenkomst niet voor heel Europa, maar kunnen we als Belgen toch in die landen op vakantie gaan", vult van den Bosch verder aan.

7. Hoelang geldt een negatieve PCR-test?

Dat bepalen de verschillende Europese landen zelf. Voor ons land mag een negatieve PCR-test niet ouder zijn dan 72 uur

En je moet niet enkel met de landen rekening houden, benadrukt van den Bosch. “Er zijn ook bepaalde luchtvaartmaatschappijen die vragen een negatieve PCR-test voor te leggen. Dat is ook belangrijk om in de gaten te houden.”

8. Wat als je door meerdere landen reist? Heb je dan verschillende PCR-testen nodig?

Volgens van den Bosch zal je daar wel rekening mee moeten houden. Er zijn twee mogelijke situaties. "Als je bijvoorbeeld in één trek naar Spanje wil reizen en daarvoor door Frankrijk rijdt, zal je test gelden voor beide landen. Maar als je eerst een week in Zuid-Frankrijk verblijft en dan nog een week naar Spanje wil, zal je in Frankrijk een nieuwe PCR-test moeten laten afnemen om door te mogen reizen.” 

(Lees verder onder de foto)

9. Kan je zomaar een PCR-test doen in het buitenland?

Volgens Koen van den Bosch is dit in de meeste Europese landen goed georganiseerd. “Buitenlanders die naar België op vakantie komen, kunnen zich in onze luchthaven bijvoorbeeld ook laten testen. Die mogelijkheden zijn overal wel voorzien.”

Als je terugkeert naar ons land kan je er ook voor kiezen om je hier te laten testen.

10. Moeten kinderen zich ook laten testen?

“De meeste landen vragen een PCR-test voor kinderen vanaf 12 jaar”, legt van den Bosch uit. Ook ons land doet dat. “Je zal de regels moeten checken van je bestemming en in functie daarvan zal je je kinderen al dan niet moeten laten testen."

11. Zal er voldoende testcapaciteit zijn?

Bij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) horen we dat hier hard aan gewerkt wordt. “We weten dat het een knelpunt is, dus we werken er al een tijdje aan. Er moet genoeg afname- en analysecapaciteit zijn.”

Meest gelezen