Archiefbeeld ter illustratie.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Op reis naar Nederland, Frankrijk, Duitsland, VK, Griekenland, Portugal of Spanje? Dit moet je weten voor je vertrekt

Gisteren heeft het Overlegcomité aangekondigd op welke voorwaarden reizigers België mogen bezoeken. Maar hoe zit het wanneer wij naar het buitenland willen? Met welke voorwaarden moeten Belgische reizigers rekening houden in onze favoriete vakantielanden? We zetten de reisregels en voorwaarden van de meest bezochte landen op een rijtje.

Met de zomer in aantocht dromen veel mensen van een vakantie in het buitenland. "Het is een koud en moeilijk voorjaar geweest", zei premier Alexander De Croo (Open VLD) gisteren nog op de persconferentie. "We kijken allemaal uit naar de zomer en dat betekent voor veel mensen ook reizen" Toch zijn er door de coronacrisis nog een aantal beperkingen en voorwaarden waar we rekening mee moeten houden.

Hoe zijn de cijfers in het buitenland?

In het algemeen zijn de cijfers van onze favoriete Europese vakantielanden aan de dalende hand. In deze grafiek tonen we het aantal nieuwe besmettingen per 14 dagen in enkele populaire vakantielanden sinds het begin van 2021. Week 21 komt overeen met de laatste week van mei. De cijfers komen van het European Centre for Disease Prevention and Control.

Europees digitaal coronacertificaat

Vanaf 1 juli kan je ook een Europees digitaal coronacertificaat aanvragen om vrij te reizen in Europa. Het certificaat is gratis en geldt in alle landen van de Europese Unie. Voor de aanvraag van het certificaat moet je wel voldoen aan één van de volgende voorwaarden:

Je bent gevaccineerd tegen het coronavirus. Het maakt niet uit welk vaccin je kreeg. De lidstaten kunnen wel zelf bepalen of één dosis volstaat of dat je inenting volledig moet zijn.

Je beschikt over een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur, of over een negatieve sneltest die niet ouder is dan 24 uur.

Je testte positief op het coronavirus in de voorbije zes maanden en je hebt dus voldoende immuniteit opgebouwd.

Terugkeer naar België

Ook ons land legt regels op aan mensen die terugkeren van een reis naar het buitenland. Op deze site kan je de kleurenindeling waarop de Belgische regels zijn gebaseerd checken. De groene, oranje en rode zones in dit artikel zijn gebaseerd op de Belgische indeling.

Kom je terug uit een rode zone? Dan zal je een negatieve coronatest moeten voorleggen. Dat kan op je vakantiebestemming (max. 72 uur op voorhand) of wanneer je hier bent, en geldt ook voor kinderen vanaf 12 jaar. Enkel mensen die al twee weken volledig gevaccineerd zijn, mogen deze regel naast zich neerleggen. Bij terugkeer uit een oranje of groene zone ben je niet verplicht om je te laten testen of in quarantaine te gaan. Je zal wel nog altijd een PLF-formulier (Passenger Locator Form) moeten invullen.

Wat is de huidige coronasituatie?

De situatie in Frankrijk verbetert stilaan na de zware lockdown. De cijfers dalen en de volgende versoepelingen staan gepland op 9 en 30 juni. Eerder ging op 19 mei de horeca (deels) open. Frankrijk is momenteel een rode zone op de volgende oranje regio's na: Elzas, Champagne-Ardenne, Lotharingen, Bretagne, Nieuw-Aquitanië, Languedoc-Roussillon, Provence - Alpes - Côte d'Azur, Martinique, Zuid-Corsica en Midi-Pyrénées. Het Franse overzeese departement Mayotte is groen.

Wat heb ik nodig?

Vanaf 9 juni kunnen Belgen die gevaccineerd zijn tegen het virus Frankrijk binnen zonder een negatieve PCR-test te moeten voorleggen. De vaccinatie moet wel volledig zijn en dateren van twee weken voor vertrek. Voor zij die het Johnson & Johnson-vaccin kregen, is dit vier weken. Je moet wel een bewijs van volledige vaccinatie kunnen laten zien. Reizigers die nog niet (volledig) zijn gevaccineerd, moeten wel een negatieve PCR-test (maximum 72 uur oud) of een negatieve sneltest (maximum 48 uur oud) kunnen voorleggen. Kinderen onder de 11 jaar worden hiervan vrijgesteld. Belgen moeten niet in verplichte quarantaine na aankomst.

Welke regels gelden?

In Frankrijk zijn mondmaskers verplicht (vanaf 11 jaar) in het openbaar vervoer en in alle overdekte publieke ruimtes. In de meeste steden (o.a. Parijs) geldt dit ook op straat. Je moet er ook nog steeds een meter afstand houden van elkaar. De avondklok geldt nu van 23.00 uur tot 06.00 uur. Vanaf 30 juni zal de avondklok volledig worden opgeheven.

Winkels, musea, attractieparken en bioscopen zijn open, met beperkingen weliswaar. Cafés en restaurants zijn open, maar je mag met maximaal zes aan een tafel, zowel binnen als buiten. De meerderheid van de toeristische stranden is open, maar lokale autoriteiten kunnen beslissen om een uitzondering op deze regel te maken.

Wat is de huidige coronasituatie?

De besmettingen in Duitsland zijn de laatste dagen in een dalende lijn. De vaccinatiecampagne loopt ondertussen ook vlotjes. Duitsland is een oranje zone, op de groene deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren na.

Wat heb ik nodig?

Duitsland beschouwt België als een risicogebied. Belgen die Duitsland betreden, moeten zich daarom registreren (tenzij ze minder dan 24 uur in Duitsland verblijven).

Hiernaast vraagt Duitsland ook dat je je laat testen, ofwel in België voor vertrek, ofwel na aankomst in Duitsland. Het testresultaat mag niet ouder dan 48 uur zijn. Bepaalde groepen zijn vrijgesteld:

  • Kinderen jonger dan zes jaar
  • Reizigers die dichte familie bezoeken en minder dan 72 uur blijven
  • Mensen met een bewijs van genezing van het coronavirus (ouder dan 28 dagen en jonger dan zes maanden)
  • Mensen die een vaccinatieattest kunnen voorleggen (let op: in het Duits, Frans, Engels, Spaans of Italiaans). De laatste dosis moet wel twee weken voor de reis zijn gezet.
Indien je niet voldoet aan één van bovenstaande voorwaarden of je kan geen negatief testresultaat voorleggen, zal je in een quarantaine van tien dagen moeten. Als je coronasymptomen hebt, moet je sowieso in quarantaine.
 
Opgelet: de deelstaten kunnen andere/extra voorwaarden hebben.
 

Welke regels gelden?

Ook in Duitsland moet je anderhalve meter afstand houden van elkaar en een FFP-2 mondmasker dragen vanaf zeven jaar. Dit geldt voor openbare gebouwen, winkels, openbaar vervoer en wanneer je een restaurant of café binnen- of buitengaat.

Niet-essentiële winkels, musea en terrassen zijn open, maar in sommige deelstaten moet je wel een negatieve test kunnen laten zien (maximaal van een dag oud). De meeste attractieparken zijn gesloten. Lokaal zijn er wel wat parken geopend. Dit zijn de regels die in de meeste deeltstaten gelden, toch kan hier soms worden van afgeweken. Je checkt best afhankelijk van je bestemming wat de situatie is.

Wat is de huidige coronasituatie?

Ook bij onze noorderburen lijkt de situatie te verbeteren. Het aantal coronadoden neemt sterk af. Premier Mark Rutte ziet de versoepelingen als "het einde van de lockdown". Het land blijft wel nog een rode zone.

Wat heb ik nodig?

Belgen die met de auto, bus of trein naar Nederland reizen, zullen voor hun reis een PCR-test moeten doen, binnen 72 uur van hun aankomst in Nederland. Iedereen boven de 13 jaar zal zich moeten laten testen, ook als je al een vaccin hebt gekregen. Een uitzondering is wanneer je met de auto of motor naar Nederland reist en je minder dan 12 uur blijft. Bij aankomst in Nederland wordt je aangeraden om tien dagen in quarantaine te blijven. Op dag 5 kan je je laten testen om de quarantaineduur te verkorten indien de testuitslag negatief is. Nogmaals, de quarantaine is niet verplicht voor Belgen, maar het gaat eerder over een "dringend advies".

Welke regels gelden?

In Nederland geldt nog altijd de mondmaskerplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Je bent verplicht je mondmasker te dragen in publieke, overdekte ruimtes en op het openbaar vervoer. De 1,5-meterregel geldt ook nog steeds. 

Winkels, stranden, attractieparken en openluchtmusea- en theaters zijn open. Terrassen zijn open tot 22.00 uur. Je mag met vier aan een tafeltje zitten, tenzij je van hetzelfde huishouden bent. In dat geval mag je met meer aan de tafel.

Wat is de huidige coronasituatie?

Het Verenigd Koninkrijk lijkt door haar sterke vaccinatiecampagne het virus beter onder controle te hebben, ondanks dat de cijfers lichtjes stegen de laatste twee weken. Door de Britse variant kwam het besmettingsaantal tot een piek rond het begin van 2021. Het land maakt geen deel meer uit van de Europese Unie en krijgt dus geen kleurencode. Er gelden aparte regels.

Wat heb ik nodig?

België behoort volgens de Britten tot de "oranje" zone. Voordat je het land in mag, moet iedereen vanaf 11 jaar een negatieve test (maximaal 72 uur oud) kunnen voorleggen. Daarnaast vul je het "Passenger Locator Form" in. Bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk zal je tien dagen in quarantaine moeten. Op dag 2 en op dag 8 zal je je moeten laten testen. De testafspraken leg je op voorhand vast. Kinderen onder de vier zijn vrijgesteld van de testen. Wanneer je positief test, zal je tien dagen extra moeten verblijven in isolatie. Op de vijfde dag van je quarantaine, kan je een test laten nemen. Indien deze negatief is, mag je de quarantaine vroegtijdig beëindigen. Wanneer je minder dan tien dagen naar het Verenigd Koninkrijk op reis gaat, zal je je volledige reis in quarantaine moeten doorbrengen.

Opgelet: het Europees digitaal coronacertificaat zal niet gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Welke regels gelden?

Mondmaskers zijn verplicht in onder andere het openbaar vervoer, winkels en andere overdekte openbare ruimtes. De regels verschillen per land. In Engeland zijn mondkapjes vanaf 11 jaar verplicht, Schotland vanaf 5 jaar, Wales vanaf 11 jaar en Noord-Ierland vanaf 13 jaar. Je moet ook telkens twee meter afstand houden van elkaar.

Restaurants, cafés, winkels musea, attractieparken, bioscopen en theaters zijn open. In de vier landen kunnen wel verschillende voorwaarden heersen.

Wat is de huidige coronasituatie?

Italië werd zwaar getroffen door de coronacrisis. De cijfers zijn nu wel aan de betere hand en het besmettingscijfer daalt. Italië is een oranje regio op de  regio Molise na, die wel groen is. De Aosta-vallei en Calabrië kleuren daarentegen wel rood.

Wat heb ik nodig?

Bij aankomst in Italië is iedereen vanaf twee jaar verplicht om een negatieve test voor te leggen. Deze mag niet ouder dan 48 uur zijn. Hiernaast vul je het "Passenger Locator Form" in. Wanneer je geen negatieve test kan voorleggen, word je in Italië getest. Als het resultaat positief is, moet je tien dagen in quarantaine gaan. Hierna volgt opnieuw een test. Via deze site kan je checken wat je moet doen als je naar Italië wil reizen.

Welke regels gelden?

In Italië zal je een meter afstand moeten houden, tijdens het sporten is dit twee meter. Iedereen vanaf zes jaar is verplicht een mondmasker te dragen op publieke plaatsen. Momenteel is er nog een avondklok van 23.00 tot 05.00 uur. Deze zal vanaf 21 juni worden afgeschaft.

Winkels, cafés en restaurants zijn open. Je mag met maximaal vier personen aan een tafel. Ook de stranden zijn toegankelijk, maar soms moet je wel een strandbedje reserveren. Datzelfde geldt voor musea, theaters en bioscopen. Attractieparken zullen opnieuw hun deuren openslaan voor het publiek vanaf 15 juni.

Wat is de huidige coronasituatie?

Ook in Griekenland daalt het aantal coronagevallen gestaag tot iets meer dan 1.200 besmettingen per dag. Eind maart was dat vier keer zo veel. Toch lag het aantal overlijdens er met 39 donderdag nog erg hoog. Griekenland is voornamelijk een oranje zone, met uitzondering van de rode regio's: Attica, West-Macedonië en Thessalië.

Wat heb ik nodig?

 Reizigers worden verzocht het "Passagier Lokalisatie Formulier" ten laatste 24 uur voor hun aankomst in te vullen. Hiernaast is voor iedereen boven de vijf jaar een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 72 uur oud vereist. Wie volledig gevaccineerd is (14 dagen na volledige inenting) of recentelijk van corona is hersteld hoeft zich niet te laten testen. De certificaten moeten in één van de volgende talen zijn opgesteld: Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Russisch.

Bij doorreis naar Griekse eilanden (na 72 uur) moet een zelftest worden gedaan (niet ouder dan 24 uur). Bij iedere verplaatsing naar een ander eiland (na 24 uur) moet opnieuw worden getest. Aan de grens zijn steekproeven met sneltesten: bij positief resultaat moet je verplicht tien dagen in quarantaine.

Welke regels gelden?

Niet-essentiële winkels zijn er beperkt open, net zoals de terrassen. Je mag met zes personen aan een tafel zitten. Musea, stranden, theaters en attractieparken zijn open.

In Griekenland moet je rekening houden met de avondklok tussen 00.30 en 05.00 uur. Mondmaskers zijn verplicht (vanaf 3 jaar) in alle openbare ruimtes, zowel binnen als buiten. Ook in Griekenland geldt de 1,5-meterregel.

Wat is de huidige coronasituatie?

Portugal weet de pandemie geleidelijk aan in te dijken. Gemiddeld sterft er nu nog maar een persoon per dag aan het coronavirus. Portugal is een oranje zone.

Wat heb ik nodig?

Om Portugal binnen te komen heb je een negatieve PCR-test nodig die niet ouder is dan 72 uur bij vertrek of een sneltest van maximaal 24 uur. Dat geldt voor alle reizigers vanaf twee jaar. Een vaccinatiebewijs wordt tot op heden nog niet geaccepteerd.

Welke regels gelden?

In Portugal moet je nog steeds twee meter afstand houden. De noodtoestand blijft er nog steeds van kracht. Op 14 juni en 28 juni staan er enkele versoepelingen op de agenda. Mondmaskers (verplicht vanaf tien jaar) moet je nog steeds op verschillende openbare plekken, zowel binnen als buiten, dragen. Ook op de openbare weg moet je een mondmasker dragen, indien het niet mogelijk is om de afstand te bewaren.

Winkels, musea, bioscopen en theaters zijn geopend. Op het strand ben je trouwens gelukkig ook welkom. Je mag er wel met maximaal vijf personen een parasol of strandtent delen. Op restaurant mag je steeds met zes personen binnen tafelen, buiten mag je met tien personen op het terras zitten. Tot 14 juni is de horeca open tot 22.30 uur, maar na die datum blijven de cafés en restaurants binnen tot middernacht open en buiten tot 01.00 uur.

Wat is de huidige coronasituatie?

Ook in Spanje vermindert het aantal besmettingen en overlijdens, al stabiliseert de situatie een beetje. Er zijn ook grote verschillen per regio. Op de Balearen (met Mallorca en Ibiza), in de regio Valencia en in de enclave Ceuta in Noord-Afrika is corona het best bedwongen. In andere gebieden zoals Madrid is dat minder.

De meerderheid van de Spaanse regio's kleuren rood. De oranje regio's zijn: Asturië, Cantabrië, Galicië, Navarra, Valencia, Extremadura, de Balearen, Murcië en de Canarische Eilanden.

Wat heb ik nodig?

Reizigers die Spanje willen betreden moeten een "gezondheidsformulier" invullen. Reizigers kunnen sinds 7 juni naar Spanje op drie manieren: ofwel ben je volledig gevaccineerd (14 dagen na je laatste dosis), ofwel kan je een certificaat van genezing voorleggen, ofwel leg je een negatieve PCR-test of sneltest (niet ouder dan 48 uur) voor. Kinderen onder de 12 jaar worden vrijgesteld. Voor alle documenten geldt dat deze in het Spaans, Engels, Frans of Duits moeten zijn.

Welke regels gelden?

Als je op reis gaat naar Spanje, zal je je moeten houden aan twee meter social distancing. Daarnaast moet iedereen vanaf zes jaar in het openbaar altijd een mondmasker dragen, ook buiten. Er is geen avondklok meer in Spanje.

Winkels zijn open. Restaurants, cafés, stranden, musea, attractieparken en theaters zijn beperkt toegankelijk. De autonome regio's hebben vaak verschillende maatregels of beperkingen door het coronavirus. Je checkt best deze informatie afhankelijk van je vakantiebestemming.

Het Spaanse eiland Mallorca verwelkomt toeristen.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen