Radio 2

Scheepvaart op Gentse Ringvaart komt langzaam weer op gang nadat vorige week een binnenschip in tweeën was gebroken 

Door een schipbreuk op de Ringvaart tussen Gent en Evergem is een deel van het scheepvaartverkeer op de binnenvaart sinds vrijdag verstoord. Een binnenschip brak daar vrijdagnamiddag in tweeën. Een deel ervan belandde op de bodem van de vaart. Het schip, geladen met slib, is intussen uit het water gehaald en naar de kant getrokken. De oorzaak van het ongeval is nog onduidelijk.

Het binnenschip Renske, dat bijna tachtig meter lang is, brak vrijdagnamiddag in tweeën. Het middenstuk belandde op de bodem van de vaart. Het schip was onderweg van de Gentse haven naar Oostende en was geladen met slib. De lading werd overgeladen op een ander schip. 

Hoe is dit kunnen gebeuren? En hoe zal de Renske weggehaald worden? Bekijk hier meer uitleg van de Scheepvaartpolitie en De Vlaamse Waterweg en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Voorzichtigheid geboden

Intussen is het schip naar de kant getrokken. "Ze hebben het schip gisteravond (zondag) drijvende gekregen", legt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg nv uit. "Twee kranen hebben het aan de kant kunnen trekken. Sinds deze morgen kan het scheepvaartverkeer weer door. De schepen moeten wel trager en heel voorzichtig varen. Maar tegen vanavond zullen ze allemaal gepasseerd zijn." 

Lees verder onder de foto

Radio 2

Iedereen bleef ongedeerd en hun persoonlijke spullen zijn gered

David Buysse, scheepvaartpolitie

Het ongeluk gebeurde aan de Westerbekesluis, een van de drukste punten in België, volgens David Buysse van de scheepvaartpolitie. Het schippers­echtpaar bleef ongedeerd. Volgens Buysse konden veel van hun persoonlijke spullen gered worden, ook hun auto kon van het schip worden gehaald. De oorzaak van het ongeval is nog niet duidelijk, maar volgens de federale politie gaat het niet om een botsing. 

Meest gelezen