James Arthur Photography

Stad Antwerpen trekt extra geld uit om de luchtkwaliteit in klaslokalen te verbeteren

De stad Antwerpen trekt dit jaar extra geld uit om scholen te helpen hun luchtkwaliteit te verbeteren. Tijdens de coronacrisis kwam de problematiek sterk op de voorgrond.  Die kwaliteit is belangrijk voor de gezondheid en het concentratievermogen van leerlingen en leerkrachten. Daar kan de stad alleen maar bij helpen, zegt onderwijsschepen Jinnih Beels (Vooruit): "Als stad willen we met deze toelage scholen een duwtje in de rug geven om te investeren in hun luchtkwaliteit. Het welzijn van leerlingen verdient bijzondere aandacht." 

Het Antwerps stadsbestuur trekt extra geld uit voor een betere luchtkwaliteit in scholen, want dat komt de gezondheid van leerlingen en leerkrachten ten goede, én de leerlingen kunnen zich ook beter concentreren. De stad trek hier extra subsidies voor uit, zegt Jinnih Beels aan Radio 2 Antwerpen: "We verhogen in 2021 eenmalig onze jaarlijkse toelage voor veiligheidsinvesteringen." Door die verhoging kan elke school nu 2. 641 euro worden toegekend.

Die bijkomende subsidies zijn welkom want luchtkwaliteit verbeteren kost veel geld. Om aan de strenge normen voor binnenluchtkwaliteit te voldoen, is vaak niet alleen een goed  integraal meetsysteem nodig, maar ook aanpassingen aan de infrastructuur. Vele scholen ontbreekt het aan de financiële middelen om de luchtkwaliteit nog maar te controleren.  

Bezorgde scholen

Veel Antwerpse scholen gingen dan ook al in op het voorstel. Dat scholen er zo mee bezig zijn, stemt Beels gelukkig: "We zijn heel blij want we hebben vandaag cijfers doorgekregen. Bijna 195 scholen schreven zich in en vragen dus ondersteuning bij het ondernemen van acties om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren."

De scholen komen uit het gewoon en buitengewoon basis- en secundair onderwijs. Ze konden kiezen voor verschillende soorten ondersteuning: aankoop en installatie van een meetsysteem, modernisering van een meetsysteem of investeringen als gevolg van meetresultaten. Nog voor het begin van volgend schooljaar beoordeelt de stad alle aanvragen.  

Meest gelezen