Straffen met uitstel, maar daders moeten wel miljoenen euro's schadevergoeding betalen voor "fipronilcrisis"

Twee bedrijven en drie medewerkers zijn veroordeeld tot celstraffen en boetes (grotendeels) met uitstel omdat ze schuldig zijn aan de fipronilcrisis. Die brak in 2017 in volle hevigheid los, toen in miljoenen kippeneieren de chemische – en verboden - stof fipronil ontdekt werd. Ze moeten wel miljoenen euro's schadevergoeding betalen aan de getroffen pluimveebedrijven. 

Miljoenen eieren vernietigd en miljoenen kippen preventief geslacht: de schade voor de pluimveesector door de hele fipronilcrisis was enorm.

Waar ging het nu weer allemaal over? We leggen het je uit in 1 minuut: 

Uit het onderzoek bleek dat het intussen failliete bedrijf Poultry-Vision fipronil gemengd had met een legaal bestrijdingsmiddel om zo beter bloedluizen bij de kippen te kunnen behandelen. Volgens het parket gebeurde dat “doelbewust” en handelde de hoofdbeklaagde uit “een blinde hebzucht”. Het parket vorderde dan ook strenge straffen: celstraffen tot 4 jaar en boetes tot 960.000 euro. 

Zulke straffen werden het vanmorgen niet. De rechter gaf de drie hoofdverantwoordelijken celstraffen van 18 maanden en 3 jaar, waarvan het overgrote deel met uitstel. Ook hun boetes (en die voor hun bedrijven) zijn met uitstel. De andere beklaagden werden volledig vrijgesproken. 

Een ander verhaal zijn de schadevergoedingen: de daders moeten miljoenen euro's betalen aan de getroffen pluimveebedrijven en aan het federaal voedselagentschap in ons land. De rechter somde een lange lijst bedrijven op, die elk honderdduizenden euro's krijgen. In totaal gaat het over zo'n 20 miljoen euro. 

Vraag rest of ze dat ooit zullen kunnen betalen. "Mijn cliënt is alles verloren door deze zaak, al zijn bezittingen zijn in beslag genomen. Het lijkt me niet realistisch dat hij die schadevergoedingen ooit zal kunnen betalen", klinkt het bij de advocaat van de hoofdbeklaagde. Het lijkt er dus op dat de bedrijven strafrechtelijk wel relatief gespaard bleven, maar dat ze financieel wel helemaal gepluimd zijn. De bedrijven en de medewerkers kunnen wel nog altijd in beroep gaan.

Het lijkt me niet realistisch dat hij die schadevergoedingen ooit zal kunnen betalen

Pieter Helsen - advocaat hoofdbeklaagde

Het Federaal Voedselagentschap is alvast blij met de uitspraak. "Het is een teken dat voedselfraude serieus genomen wordt", klinkt het. 

Ook Nederland werd zwaar getroffen door de fipronilcrisis. Een rechter oordeelde daar midden april dat de zaakvoerder van een ontsmettingsfirma schuldig waren. Het verdict? 1 jaar cel en tientallen miljoenen euro’s aan schadevergoedingen.  

Bekijk hieronder de uitleg van persrechter Goedele Franssens in "Het journaal" :

Videospeler inladen...

Meest gelezen