Verenigd Koninkrijk sluit handelsakkoorden met Noorwegen, IJsland en Liechtenstein

Het VK heeft een belangrijk handelsakkoord gesloten met Noorwegen en tegelijk ook met IJsland en Liechtenstein. Dat is een opsteker voor Londen dat begin dit jaar volledig uit de Europese eenheidsmarkt is gestapt. Die drie landen hebben wel een speciale toegang tot de eenheidsmarkt van de EU.

Met het akkoord is voorkomen dat de handel -vooral die tussen Groot-Brittannië en Noorwegen- verstoord zou worden door de brexit. De deal vervangt ook tijdelijke regelingen tussen die vier landen. Het VK is voor Noorwegen de belangrijkste handelspartner, omgekeerd is Noorwegen de 13e partner voor Londen.

Volgens het akkoord worden de invoertarieven op Noorse vis door Londen fors beperkt en in het geval van kabeljauw worden die tarieven zelfs geschrapt. Dat is erg belangrijk voor de vissector in Schotland, maar ook voor Noorwegen zelf. Na olie en gas is de visserij de belangrijkste economische sector van dat Scandinavische land.

Omgekeerd snoeit Noorwegen dan weer fors in de invoertarieven op vlees en een aantal kazen uit het VK. Noorwegen heeft traditioneel erg hoge invoertaksen op kaas en Londen krijgt nu een voorkeursbehandeling. 

Toch is het akkoord voor beide partijen minder gunstig dan de regeling die tot voor de brexit geldig was en Groot-Brittannië lid was van de EU. Toen genoten de partners van een vrijhandelszone. Noorwegen, IJsland en Liechtenstein zijn geen lid van de EU, maar wel van de Europese Economische Ruimte (EER of EEA), wat hen erg gunstige toegang verleent tot de Europese eenheidsmarkt binnen de EU. 

Meest gelezen