Vijf jaar geleden Syrië ontvlucht, nu comedian in Antwerpen: wie is Dara Sheikhi?

Dara Sheikhi woont in Antwerpen, maar heeft roots in Syrië. In 2015 ontvluchtte hij de oorlog en kwam hij aan in België. Hij is biochemicus van opleiding, maar intussen gaat hij als acteur en comedian door het leven. Vanavond treedt hij op in Antwerpen met Belgium's Least Wanted, naast topcomedians als Erhan Demirci en Kamal Kharmach. "Eén van de enige dingen die mij nog motiveerden en energie gaven, was humor."

Comedy begon als een hobby, steekt Dara Sheikhi van wal in "Start Je Dag". "Ik werkte eerst als vrijwiliger in de Arenbergschouwburg. Op een dag zei een collega, dat ik alles op een grappige manier vertel en dat ik een goede comedian zou worden. Hij heeft mij gepusht. Ik vertel verhalen uit mijn leven, soms heel heftige en triestige, op een grappige manier. Ik heb veel verloren in Aleppo, in Syrië, en één van de enige dingen die mij hebben gemotiveerd en energie gaven, was humor. "

De eerste negen maanden bracht Dara Sheikhi door in het opvangcentrum van Kapellen. In 2017 verwerkte hij samen met andere vluchtelingen zijn ervaringen in de succesvolle theatervoorstelling Dying For Life. "Humor was ook de sleutel om hier te integreren", besluit Sheikhi.

Sinds 2018 werkt Dara als cultuurnetwerker voor Arenberg en nodigt hij jonge Antwerpse artiesten uit.

Belgium’s Least Wanted is een gloednieuw comedycollectief en bestaat uit superdiverse comedians die niet te verlegen zijn om gevoelige onderwerpen aan te kaarten. De voorstellingen van 4 juni zijn al uitverkocht. Op 18 juni komt Belgium's Least Wanted opnieuw naar De Carrousel in Antwerpen.

Meest gelezen