Code oranje voor onweer, weerman Frank Deboosere: "Verwachten veel regen, hagel en rukwinden" 

Vandaag start zwoel en zonnig, maar in de loop van de namiddag komen er vanuit Frankrijk felle onweersbuien opzetten, met lokaal zeer veel regen in korte tijd, hagel en rukwinden. "In Vlaanderen verwachten we vanaf de namiddag de eerste onweders en de onweersdreiging blijft aanhouden tot lang na middernacht", zegt weerman Frank Deboosere. Het KMI heeft code oranje voor onweer afgekondigd.

Vanaf de middag geldt code oranje in ons land. "Dat is iets wat pakweg tien keer per jaar wordt afgekondigd, code geel komt veel vaker voor", legt weerman Frank Deboosere uit. "Op het ogenblik dat we code oranje geven is het echt een beetje alle hens aan dek en kunnen we maar beter waarschuwen." 

Waarvoor staat code oranje? 

Code oranje betekent verspreid kans op hevig onweer met mogelijk overlast op verscheidene plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden kunnen vrij grote schade veroorzaken aan gebouwen en wateroverlast veroorzaken. Ook ontwortelde bomen en blikseminslagen zijn mogelijke gevolgen. Wees op je hoede en begeef je zo weinig mogelijk in het verkeer.

We mogen ons alvast verwachten aan heel veel regen, hagel en rukwinden. "We verwachten zo 30 tot 50 liter water per vierkante meter in 1 uur tijd", zegt Deboosere. "Er kunnen ook hagelstenen zijn van drie tot vijf centimeter en heel felle rukwinden." Deboosere spreekt dan ook van een "potentieel gevaarlijke situatie". Bovendien zijn er "veel onweders (op komst) en bewegen ze traag".

"Het veiligst ben je binnen", geeft Deboosere nog als tip mee. "Zorg misschien ook dat de goten volledig vrij zijn, zodat het water goed kan wegstromen." 

Dizzy

Bewolkte zaterdag met frissere temperaturen

Morgen begint nog met buien en een eventueel lokaal onweer. In de namiddag wordt het in het westen en later ook het centrum overwegend droog met doorgaans nog veel bewolking. Aan de kust zijn er enkele opklaringen mogelijk. In het oosten blijven (onweers)buien mogelijk tot 's avonds. De maxima liggen tussen 15 graden aan zee en plaatselijk 20 graden in de Kempen. 

Overmorgen blijft het in het westen en het centrum overwegend droog met opklaringen. In het oosten is er meer bewolking en zijn enkele buien mogelijk. De maxima liggen rond 15 graden in de Hoge Ardennen, rond 17 graden aan de kust en om en bij 21 graden in het centrum van het land.

De nieuwe week zou eerder zonnig starten, maar in de loop van maandagnamiddag en dinsdag zal de kans op een bui op sommige plaatsen weer toenemen.

BEKIJK hier de voorspellingen van "Het weer" met Frank Deboosere:

Videospeler inladen...

Meest gelezen