Stéphane Ferrer Yulianti / Hans Lucas

Bioscopen popelen om filmliefhebbers te verwelkomen: "Eerste stap naar bioscoopbezoek zonder beperkingen, zoals vroeger"

De bioscopen zijn blij dat ze vanaf volgende week woensdag opnieuw bezoekers mogen verwelkomen. Er moeten wel nog heel wat maatregelen worden nageleefd. "We zijn in volle voorbereiding, de voorverkoop is veelbelovend, er is een mooi filmaanbod", zegt Kinepolis, de grootste bioscoopketen van ons land. "Dit is een eerste stap naar een bioscoopbezoek zonder beperkingen, zoals vroeger."

Filmliefhebbers hebben er 7 maanden op moeten wachten, maar woensdag is het dan zo ver: de bioscopen in ons land mogen opnieuw open. En ze kijken er weer naar uit om bezoekers te kunnen ontvangen. "We zijn in volle voorbereiding om de eerste mensen te ontvangen", zegt Anneleen Van Troos, woordvoerster van Kinepolis, de grootste bioscoopketen in ons land, in De ochtend op Radio 1. Want er moeten nog maatregelen worden nageleefd.

"We vinden dit een mooie start, een eerste stap naar een bioscoopbezoek zonder beperkingen, zoals vroeger", zegt Van Troos. Beluister hier het volledige gesprek, het artikel gaat daaronder voort.

"We houden in de zaal 1,5 meter aan, wat wil zeggen dat er naast elke bezoeker 2 plaatsen vrij zullen zijn, ook voor en achter elke bezoeker houden we een plaats vrij. Er zijn bezoekersstromen zodat mensen niet te veel met elkaar in contact komen. Films starten bij ons bijvoorbeeld met een kwartier tijd tussen, zodat mensen die vertrekken, niet te veel kruisen met mensen die voor de volgende film komen. Er zijn geen pauzes en we vragen ook zo veel mogelijk om vooraf online tickets te bestellen", somt Van Troos de voornaamste maatregelen op.

"We hebben een plafond van 200 mensen per zaal, we draaien op ongeveer 35 procent capaciteit", zegt Van Troos. "Dat is voor ons voldoende om geen geld meer te verliezen. Dat was altijd ons uitgangspunt, ook tussen lockdowns: we wilden niet meer geld verliezen in open toestand dan in gesloten toestand. Winst maken, dat is nog iets anders."

Zal er genoeg aanbod zijn van nieuwe films en zijn we stilaan niet gewoon geraakt aan het streamen van films? Op deze vragen geeft Van Troos hieronder een antwoord ons economisch programma De Markt.

Videospeler inladen...

Naar de bioscoop gaan of film kijken via streaming is een heel andere ervaring. Wij zijn een out of house-evenement, een uitstap, daar smacht iedereen naar.

Anneleen Van Troos, woordvoerster Kinepolis

Kinepolis leed door de maandenlange sluiting grote verliezen. "Wereldwijd boekten we in de tweede helft van vorig jaar 3,6 miljoen verlies per maand,  in de eerste 3 maanden van dit liep dit op tot 4,7 miljoen per jaar. Maar we zijn erin geslaagd de schade te beperken door zo goed mogelijk onze vaste kosten te reduceren. We zijn de pandemie ook ingegaan met een goede startpositie, dat is ook wel belangrijk."

Volgens Van Troos is er een mooi filmaanbod en verloopt de voorverkoop vlot. "Of we een verandering gaan zien in de consumentengewoontes, dat valt af te wachten. Maar naar de bioscoop gaan of thuis een film kijken via een streamingdienst is een heel andere ervaring. Wij zijn een out of house-evenement, een sociaal gegeven, een uitstap, en daar smacht iedereen naar."

Meest gelezen