Coronablog - Minister-president Jan Jambon (N-VA) krijgt eerste coronaprik, meer dan 25.000 coronadoden in België

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft zijn eerste coronaprik gekregen. Er zijn in ons land 25.014 mensen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting sinds het begin van de pandemie. Dat blijkt uit de nieuwe gegevens van Sciensano, die ook tonen dat alle cijfers sterk blijven dalen. Volg de belangrijkste updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister-president Jan Jambon krijgt eerste prik

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) kreeg vandaag zijn eerste coronaprik in het vaccinatiecentrum van Brasschaat. "Ik ben heel blij, het is fantastisch hoe goed het hier loopt", zei hij. Jambon gaf ook mee dat er in Vlaanderen dit weekend een nieuwe mijlpaal bereikt wordt ."90 procent van de mensen met een onderliggende aandoeningen zullen een eerste prik gekregen hebben. Dat is de meest kwetsbare groep die tegen het begin van de zomervakantie volledig gevaccineerd zal zijn."

Gisteren kondigde het Overlegcomité versoepelingen aan over onder meer de horeca en reizen. Volgende week is er opnieuw een Overlegcomité, "maar het perspectief gaat daar vooral liggen op juli en augustus. Voor juni zelf zal er niets meer veranderen."

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het journaal" over de eerste coronaprik van Jan Jambon:

Videospeler inladen...

Blik op de cijfers: meer dan 25.000 geregistreerde overlijdens door corona

 • Gisteren, op vrijdag 4 juni (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hebben 4.967.810 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 53,9 procent van de volwassen bevolking. 2.438.134 van hen zijn volledig beschermd.
 • Van 29 mei tot en met 4 juni werden elke dag gemiddeld 77 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 18 procent minder dan de week ervoor. Tussen 22 en 28 mei waren er gemiddeld 94 opnames per dag. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al een maand.
 • Gisteren - vrijdag 4 juni - meldden de ziekenhuizen 74 opnames (-1 in vergelijking met donderdag). 109 patiënten (-17) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. De cijfers hebben betrekking op de opnames op donderdag.
 • De ziekenhuizen rapporteerden gisteren een totaal van 1.007 covidpatiënten in het ziekenhuis (-56 in vergelijking met wat ze donderdag). Ook dat cijfer verwijst naar de situatie op donderdag. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met een stevige 22 procent.
 • 341 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, -23 in vergelijking met gisteren. 219 (-21 hebben beademing nodig. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg gedaald met een forse 27 procent, het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 28 procent.
 • Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal was het laagste sinds het begin van de derde golf.
 • In de week van 26 mei tot en met 1 juni overleden elke dag gemiddeld 13 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 26 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 25.014. Het aantal geregistreerde overlijdens is dus boven de 25.000 gestegen.
 • Tussen 26 mei en 1 juni werden per dag gemiddeld 1.723 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 12 procent minder dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.068.406 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 26 mei en 1 juni werden dagelijks gemiddeld 47.500 tests afgenomen. Dat is 6 procent meer dan de week ervoor.
 • De positiviteitsratio tussen 26 mei en 1 juni (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 4,4 procent (0,7 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat iets meer dan 4 op de 100 van de afgenomen testen positief waren. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC houden het cijfer van 4 aan.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,87. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Taskforce Vaccinatie bekijkt interval tussen dosissen AstraZeneca

De taskforce Vaccinatie bekijkt of het mogelijk is om de interval tussen twee dosissen van het AstraZeneca-vaccin terug te brengen naar acht weken voor iedereen die al een eerste dosis heeft gehad. Wie na 31 mei een eerste dosis kreeg, krijgt zijn tweede dosis al na acht weken maar wie voordien een eerste dosis kreeg, moest twaalf weken wachten. "Die wachttijd inkorten zou een logische maatregel zijn, maar is zeker geen evidente zaak", zegt Dirk Ramaekers van de taskforce. "We stellen wel alles in het werk om daarvoor te zorgen."

Wie voor 31 mei een eerste dosis AstraZeneca kreeg, moest oorspronkelijk twaalf weken wachten op de tweede dosis. Sindsdien is dat interval teruggebracht naar acht weken. Maar dat heeft wel tot gevolg dat een aantal risicopatiënten, die als eerste aan de beurt kwamen, langer op een volledige bescherming tegen het coronavirus moeten wachten dan wie later ingeënt werd. 

Een van de redenen om die interval zo lang te houden, was het gevaar dat er onvoldoende dosissen van het AstraZeneca-vaccin zouden beschikbaar zijn. Nu er in de eerste drie weken van juli 862.400 dosissen van het vaccin verwacht worden, lijkt dat gevaar geweken.

BEKIJK - Lachende gezichten in Nederland: door versnelde versoepelingen heropenen bioscopen en musea

Vanaf vandaag hebben Nederlanders weer wat meer opties gekregen in hun vrije tijd. Omdat de coronacijfers er goed uitzien, heeft de regering een aantal versoepelingen versneld doorgevoerd. Restaurants en cafés mogen nu tot 50 mensen binnenlaten. En musea, cinema's en theaters mogen weer open. Hieronder kunt u zien hoe onze noorderburen daarop reageren:

Videospeler inladen...

Geen 2 gratis coronatests voor wie vaccinatie weigert: discriminatie volgens Unia

Mensen die een coronavaccin weigerden, zullen niet kunnen genieten van 2 gratis PCR-tests als ze op reis willen, en dat is volgens het gelijkekansencentrum Unia discriminatie. "Er wordt zo een onderscheid gemaakt tussen mensen die gevaccineerd zijn en niet gevaccineerd zijn", stelt Els Keytsman van Unia.

Lees meer in het artikel:

16-en 17-jarigen kunnen Pfizer-vaccin krijgen na alle volwassen, risicopatiënten onder hen krijgen uitnodiging nu al

Ook de 16- en 17-jarigen in ons land zullen ingeënt kunnen worden met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid van ons land beslist op een Interministeriële Conferentie (IMC). 16- en 17-jarigen met onderliggende aandoeningen; die dus risicopatiënt zijn, worden meteen in de vaccinatiecampagne opgenomen. Gezonde 16- en 17-jarigen zullen een uitnodiging krijgen nadat iedereen boven de 18 jaar aan de beurt geweest is.

Lees meer in dit artikel:

Acht corona-pv's bij nachtelijke politiecontroles in Hasselt

De lokale politie van de zone Limburg Regio Hoofdstad (LRH) heeft bij nachtelijke controles in het Kapermolenpark in Hasselt 8 corona-pv's moeten opstellen. De processen-verbaal gingen over inbreuken inzake het samenscholingsverbod. Naast de corona-inbreuken stelden de politieploegen 3 processen-verbaal op voor drugsbezit. Een persoon had een verboden wapen op zak en een persoon schond zijn opgelegde voorwaarden. Politie LRH schreef 13 pv's uit.

Mag het mondmasker eindelijk weg als je gevaccineerd bent? En is het wel veilig op café? Het antwoord op jouw vragen

De nieuwe maatregelen van het Overlegcomité roepen heel wat vragen op. Wanneer mag ik weer naar kantoor? Welke regels zullen er gelden tijdens grote evenementen? En gaan we binnenkort naar een situatie waarin alles is toegelaten, behalve enkele uitzonderingen? We geven een antwoord op jouw meest gestelde vragen. 

Op reis naar Nederland, Frankrijk, Duitsland, VK, Griekenland, Portugal of Spanje? Dit moet je weten voor je vertrekt

Gisteren heeft het Overlegcomité aangekondigd op welke voorwaarden reizigers België mogen bezoeken. Maar hoe zit het wanneer wij naar het buitenland willen? Met welke voorwaarden moeten Belgische reizigers rekening houden in onze favoriete vakantielanden? We zetten de reisregels en voorwaarden van de meest bezochte landen op een rijtje.

"Meer dan 25.000 overlijdens, wat hebben wij allemaal meegemaakt", zegt Margot Cloet

Er zijn sinds het begin van de coronapandemie in ons land nu 25.014 mensen overleden na een coronabesmetting. Het aantal overlijdens stijgt daarmee tot boven de 25.000. "Dit hadden we absoluut niet verwacht", zegt Margot Cloet van de koepel Zorgnet-Icuro. "Als ik daarop terugkijk, en daar ook over praat met mensen uit de zorg, dan staat iedereen daar met grote ogen naar te kijken. Het gevoel, wat hebben wij allemaal meegemaakt?"

"We dachten dat het veel sneller voorbij zou zijn. Vandaar dat wij ook vandaag pleiten voor behoedzaamheid, en we roepen de bevolking daar ook toe op."

Meest gelezen