© Fille Roelants Photography

Evenementensector positief over coronaversoepelingen: "Blij dat evenementen met 75.000 mensen mogelijk zullen zijn"

De evenementensector is blij met de aangekondigde coronaversoepelingen. Vanaf 13 augustus kunnen namelijk evenementen worden georganiseerd met maximaal 75.000 bezoekers. Dat heeft het Overlegcomité gisteren beslist. Deelnemers aan die evenementen moeten wel al twee weken volledig gevaccineerd zijn of een negatieve PCR-test kunnen voorleggen. De evenementensector toont zich klaar om alles veilig te kunnen laten verlopen.

Er was eerder al beslist dat vanaf augustus grote evenementen weer mogelijk zouden zijn met meer dan 5.000 mensen. Festivalorganisatoren gingen er toen al van uit dat ze 65.000 mensen zouden mogen ontvangen, maar gisteren werd die verwachting nog eens bijgesteld. Er werd aangekondigd dat vanaf 13 augustus de grote evenementen maar liefst 75.000 mensen zouden mogen ontvangen. 

De evenementensector reageert positief op die aangekondigde versoepeling. "Wij zijn nog blijer, die 75.000 is een hoog aantal. Maar wat vooral voor ons ook belangrijk is, is dat er nu ook perspectief komt voor de brede sector en dus ook alle kleinere evenementen", zegt Bruno Schaubroeck, woordvoerder van de evenementensector.

"We blijven ons uiteraard wel houden aan de heel duidelijke voorwaarden om de evenementen te kunnen organiseren. Wij geloven dat alle tools en middelen op tafel liggen om alles veilig en verantwoordelijk op te starten. Er zijn protocollen geschreven waaraan een organisator zich moet houden, net zoals de bezoekers zich moeten houden aan een aantal voorwaarden."

Schaubroeck besluit wel met een kleine steek op de testevenementen die voorlopig nog altijd georganiseerd zullen worden. "Het is eigenlijk wel onlogisch dat een chef-kok, bij de heropening van de restaurants niet meer moeten bewijzen dat hij mayonaise kan maken, wij moeten dat voorlopig nog wel bewijzen op de testevenementen, maar daar zullen met de nodige ernst aan meewerken."  

(bekijk hieronder het verslag uit het Journaal en lees verder)

Videospeler inladen...

Tomorrowland: "We zijn super opgelucht"

Ook de organisatoren van de grote festivals zelf zijn tevreden met de beslissing. Zo vindt Tomorrowland dit jaar verspreid over twee weekends eind augustus en begin september plaats. “75.000 bezoekers per dag, dat is ongeveer gelijk aan onze normale capaciteit. Dus wij hoeven ons festival niet te verkleinen en kunnen ons voorbereidingen beginnen treffen”, reageert Debby Wilmsen van Tomorrowland opgelucht. De organisatoren van het dancefestival wachten wel de voorwaarden nog af. 

Tomorrowland lokt normaal gezien bezoekers van over de hele wereld. Maar is er zich van bewust dat personen uit bepaalde landen dit keer wellicht niet zullen kunnen komen. “We merken dat de vaccinatie uitrol in België erg vlot gaat en dat lijkt ook te gelden voor de buurlanden. Dus we verwachten dat de meeste Europeanen tegen 13 augustus wel twee prikken zullen hebben gekregen. Maar we beseffen dat dat voor andere landen niet het geval zal zijn”, klinkt het. Wilmsen denkt dan bijvoorbeeld aan de Braziliaanse bezoekers die normaal gezien goed vertegenwoordigd zijn op Tomorrowland en eventueel hun geld zullen terugkrijgen. Of wiens tickets misschien worden overgezet naar volgend jaar.

Bij Pukkelpop, dat eind augustus plaatsvindt, wordt er nog niet gereageerd. Zij willen eerst een aantal details doornemen en de voorwaarden afwachten.

Meest gelezen