Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Iconische foto "Tank Man" bij Tianamanplein tijdelijk onvindbaar via zoekmachine Bing, "menselijke fout", zegt Microsoft

De bekende foto "Tank Man", het beeld uit 1989 van een onbekende manifestant die in zijn eentje een colonne tanks blokkeert in de buurt van het Tiananmenplein in Peking, is urenlang onvindbaar geweest via zoekmachine Bing. En exact 32 jaar nadat de foto werd gemaakt. Een bijzonder opvallend toeval, maar volgens softwarebedrijf Microsoft is dit niet meer of minder dan "een menselijke fout".

De foto "Tank Man" werd in 1989 gemaakt door de Amerikaanse fotograaf Charlie Cole. Het is een sterk beeld van een onbekende manifestant in een wit hemd, die letterlijk de weg blokkeert voor een colonne Chinese tanks in de buurt van het Tiananmenplein. De foto werd in 1990 tot World Press Photo van het jaar verkozen.

De symbolische foto is uitgegroeid tot het beeld bij uitstek dat wordt geassocieerd met de studentenprotesten in Peking toen. Op dat specifieke moment was het studentenprotest al weken aan de gang. Er werd betoogd voor meer democratie, maar het Chinese regime kwam op een bepaald moment bijzonder agressief tussenbeide, met honderden doden tot gevolg.

Vandaag is het exact 32 jaar geleden dat de foto werd gemaakt. Dat het beeld uitgerekend nu verdwijnt, roept vragen op. Het is trouwens ook de eerste keer dat de autoriteiten in Hongkong een wake ter herdenking van de slachtoffers van het Tiananmenprotest van 1989 expliciet hebben verboden. Victoria Park, waar de wake officieel plaatsvindt, is afgesloten.

BEKIJK hier beelden van het studentenprotest in 1989 en de massale herdenkingen de voorbije jaren in Hongkong. Lees onder de video verder.

Videospeler inladen...

Chinese censuur

De veelbesproken foto is dus een tijdlang onvindbaar geweest via de zoekrobot Bing, van softwarebedrijf Microsoft. Onder andere wie vanuit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland of Singapore naar de foto zocht via Bing, kreeg de melding: "er zijn geen resultaten". "Het probleem is te wijten aan een menselijke fout en we werken er actief aan om het op te lossen", zo reageerde een woordvoerder van Microsoft, nadat het nieuws over de "verdwenen" foto begon te circuleren in Amerikaanse media. 

Via concurrent Google Images waren er wel honderden verwijzingen naar het bekende beeld te vinden. Maar in China is het beeld niet bekend en simpelweg ook niet vindbaar, als gevolg van de censuur. Het internet wordt er sterk in de gaten gehouden. 

Een uitgebreid controlesysteem filtert zogenoemde "gevoelige inhoud" weg, zoals pornografie en politieke kritiek. Alles wat over de studentenprotesten van 1989 verschijnt, wordt bijzonder goed in de gaten gehouden. Het Chinese regime vraagt internetbedrijven ook om zelf aan censuur te doen, en daarvoor mensen in dienst te nemen: zogezegd om de stabiliteit van het land te garanderen.

Omdat de meeste zoekrobots en sociale netwerken zich niet aan de strikte Chinese regelgeving houden, zijn ze geblokkeerd in het land. Er is al een VPN-verbinding nodig om die blokkade te omzeilen. Bing is wel beschikbaar in China. 

Dat de veelbesproken foto toch niet te vinden was via zoekopdrachten buiten China, roept wel vragen op over mogelijke censuur. Een deel van het personeel dat specifiek voor Bing werkt in opdracht van Microsoft doet dat immers vanuit China. En zowel Bing als LinkedIn - ook eigendom van Microsoft - hebben in het verleden al toegegeven dat ze hun inhoud in China censureren.

Meest gelezen