Het Tourpodium van vorig jaar

Geen gokreclame op VRT tijdens EK Voetbal en Spelen, maar wel bij Tour: "Omzichtig omgaan met gevoelige boodschappen"

De VRT gaat de gokreclame rond sportprogramma's in de komende drukke sportzomer beperken, maar bant ze niet helemaal. Omkaderingsprogramma's over het EK voetbal en de Olympische Spelen hebben geen gokbedrijf als sponsor. Voor de Tour de France gaat de openbare omroep wel met zo'n bedrijf in zee. "Die boodschappen liggen gevoelig, dat weten we, maar het lukt nog niet overal om die reclame te bannen."

Tijdens het WK Voetbal van 2018 kreeg de VRT nog kritiek, omdat het een reclamedeal had gesloten met een bedrijf dat sportweddenschappen aanbiedt. Er waren reclamespotjes over te zien rond de WK-matchen. Verschillende politici stelden zich daar vragen bij. De Vlaamse Ombudsman lanceerde daarop een aanbeveling om gokreclame van de VRT-schermen te bannen.

Dat verbod kwam er niet. De federale regels zijn wel verstrengd voor alle media, maar de VRT kan nog reclame voor weddenschappen uitzenden. Ook de nieuwe beheersovereenkomst heeft de deur niet gesloten: er staat enkel in dat de VRT "een strikter beleid" zal uitwerken rond gokreclame.

Eerder dit jaar zei VRT-topman Frederik Delaplace in het Vlaams Parlement dat de VRT een voorstel aan het uitwerken was. Hij wees erop dat de gokreclame - los van de Nationale Loterij - 3 miljoen euro inkomsten oplevert. "We moeten daar dus omzichtig mee omgaan", zei hij.

We moeten omzichtig omgaan met gokreclame.

Frederik Delaplace, CEO VRT

Nu deze zomer drie grote sportevenementen op de agenda staan, laat de VRT weten dat de openbare omroep "de druk van reclame voor kansspelen doet verminderen". Concreet: er zal geen gokreclame te zien zijn rond de wedstrijden van het EK voetbal en de Olympische Spelen. De uitzendingen van de Ronde van Frankrijk laat de VRT wel nog sponsoren door een kansspelbedrijf. 

"Het gaat telkens om contracten van langere duur, met die kansspelbedrijven, dus we moeten goed bekijken hoe we daarmee omgaan", verduidelijkt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. "Maar wie deze zomer dus bij de VRT naar wedstrijden van het EK Voetbal of de Spelen kijkt, zal dus op televisie geen sponsoring voor kansspelen zien. We weten dat die gevoelig liggen, en hiermee wordt de druk voor die delicate sponsoring verminderd. Dat lukt ons niet overal, dus je zal die boodschappen wel nog tijdens de Tour zien." 

Tijdens het EK Voetbal zullen er op de VRT en bij de RTBF dan weer wel spots te zien zijn waarin de Kansspelcommissie waarschuwt voor de gevaren van een gokverslaving. Die campagne kreeg financiële steun van en vereniging van vijf legale private gokbedrijven. Zij betalen de reclameruimte aan de omroepen.

Meest gelezen