AFP or licensors

Coronabesmettingen in Verenigd Koninkrijk fors de hoogte in, wellicht door Indiase of Delta-variant

In het Verenigd Koninkrijk is het aantal coronabesmettingen met twee derde gestegen. Voorbije week raakten zo'n 100.000 Britten besmet, tegenover 60.000 een week eerder. De stijging heeft volgens wetenschappers te maken met de Indiase, of Delta-variant, die veel besmettelijker is. Maar omdat er intussen al heel wat gevaccineerd is in het Verenigd Koninkrijk leidt de toename niet tot meer ziekenhuisopnames. 

In gebieden waar de Delta-variant (de nieuwe naam waarmee de Wereldgezondheidsorganisatie de Indiase variant aanduidt) voorkomt, testen de gezondheidsdiensten extra intensief.  Dat speelt mee in het aantal geregistreerde besmettingen. 

In het Verenigd Koninkrijk werden intussen zo’n 67 miljoen vaccins gezet. Veertig procent is intussen volledig gevaccineerd. 

De grootste toenames binnen het Verenigd Koninkrijk zijn nu in Engeland en Wales. In Engeland was de verspreiding afgelopen week 1 op 640, tegenover 1 op 1120 de week ervoor. In Wales groeide de verspreiding van 1 op 3850 naar 1 op 1050.

In het noorden van het Verenigd Koninkrijk, in Schotland, zijn de cijfers dan weer een pak beter. Zo gaan er in delen van Schotland vandaag zelfs nieuwe versoepelingen in. Voor het eerst in negen maanden mag daar weer alcohol worden geschonken in de pubs in Glasgow.

In het nabij gelegen Edinburgh gelden de versoepelingen nog niet. Daar zijn de cijfers nog niet goed genoeg. 

Meest gelezen