Eerste cruiseschip in Venetië sinds begin coronacrisis veroorzaakt heel wat protest

De Italiaanse stad Venetië heeft voor het eerst sinds de start van de coronacrisis, in maart vorig jaar, een cruiseschip ontvangen. Een hele vloot kleine bootjes protesteerden in de buurt van het schip. 

Een heel jaar lang zijn er - door de coronacrisis - geen cruiseschepen aangemeerd in Venetië, maar daar kwam gisteren verandering in.  Het vertrek van de MSC Orchestra ging gepaard met heel wat protest. Kleine bootjes - met daarop vlaggen, posters en spandoeken - hebben het cruiseschip begeleid. 

Bekijk hieronder hoe dat protest eruitzag.

Videospeler inladen...

De betogers kanten zich tegen de talrijke bezoeken van cruiseschepen aan de kwetsbare Italiaanse lagune, die samen met de stad werelderfgoed is. In 2019 legden in Venetië 667 cruiseschepen aan, dat zijn er zowat twee per dag. De tegenstanders vrezen dat dat er opnieuw zoveel gaan worden en wijzen op de schade die de schepen aanrichten. De grote golven zouden de funderingen van de gebouwen in de stad aantasten en bewoners klagen over de overlast. 

Het protest nu werd georganiseerd door de beweging No Grandi Navi - oftewel 'Geen grote schepen' - die ijvert voor een cruiseterminal een eind buiten de stad. Het protest wordt onder meer gesteund door Rolling Stones-zanger Mick Jagger.

De koepel van de cruise-industrie, CLIA, is juist verheugd dat schepen weer in Venetië kunnen aanmeren. De schepen brengen veel geld en werk binnen, zo klinkt het daar. Naast het protest tégen de schepen was er ook een demonstratie van de voorstanders. 

Meest gelezen