Michaela Coel
AP

BAFTA's bekronen Michaela Coel als schrijfster, regisseur en actrice van "I may destroy you"

"I may destroy you" is de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de BAFTA Television Awards, de belangrijkste televisieprijzen in het Verenigd Koninkrijk. Michaela Coel werd bekroond als schrijfster en regisseur van de reeks en voor haar vertolking van de hoofdrol. De serie, een gezamenlijk project van de BBC en HBO, won in vijf categorieën. 

De serie "I may destroy you" speelt zich af in Londen met een overwegend zwarte cast en gaat over een jonge vrouw die haar leven wil heropbouwen nadat ze verkracht is. Voor de reeks baseerde Michaela Coel zich op eigen ervaringen. Bij ons is de reeks te zien op Streamz. 

Haar prijs voor beste actrice droeg Coel op aan de intimiteitscoördinator Ita O'Brien op de set. "Zij zorgt ervoor dat iedereen iets kan maken over uitbuiting,  gebrek aan respect en machtsmisbruik, zonder uitgebuit of misbruikt te worden tijdens het proces. De prijs voor miniserie droeg ze op aan de crew, "de helden achter de schermen die alles wat je ziet, hoort en voelt maken". 

Bekijk hier de trailer van "I may destroy you": (en lees daaronder verder)

Andere belangrijke prijzen tijdens de awardshow in Londen waren onder anderen voor Paul Mescal. Hij ontving een beeldje voor beste acteur in "Normal people".

"Save me too"
 werd verkozen tot beste dramaserie.  De prijs voor beste vrouwelijke bijrol ging naar Rakie Ayola voor haar rol in "Anthony".

Vijf BAFTA's voor "Small axe" van Steve McQueen

De BBC-serie "Small axe" van de Britse filmmaker Steve McQueen had in totaal 15 BAFTA-nominaties. Het 5-delige verhaal over het leven van West-Indische immigranten in Londen ging uiteindelijk met 6 prijzen naar huis, onder meer die voor beste kostuums en beste haar en make-up. Malachi Kirby mocht een award voor beste mannelijke bijrol in "Small axe" in ontvangst nemen.

Bekijk hier de trailer van "Small axe": (en lees daaronder verder)

Dansgroep Diversity wint "must see"-moment

Dansgroep Diversity won de prijs voor "must see"-moment voor hun performance tijdens de tv-show "Britain's got talent", waarin ze toonden welke impact de dood van George Floyd (de zwarte man stierf nadat tijdens een arrestatie een agent bijna 9 minuten lang met zijn knie op zijn nek drukte, red.) op hen had en ze de Black Lives Matter-beweging eerden. Hun performance werd in september 2020 uitgezonden en lokte toen veel negatieve reacties van kijkers uit. Nu is er een eerherstel voor de groep want deze BAFTA was de enige waarvoor ook de kijkers konden meestemmen. 

"Dit is zoveel meer dan een award", zei Ashley Banjo (rechts op foto hieronder). "De periode na onze performance was erg donker. We zaten in die storm van 30.000 klachten. Zo ziet verandering eruit. Bedankt, allemaal. Laat ons de moeilijke gesprekken blijven voeren. Laat ons blijven opkomen voor wat juist is, wat onze huidskleur ook is en we zullen gelijkheid bereiken." 

AP

Bekijk hier de performance van "Diversity" in "Britain's got talent": 

De belangrijkste televisieprijzen in het Verenigd Koninkrijk werden uitgereikt door comedian Richard Ayoade. De show vond dit jaar in een andere vorm plaats als gevolg van de coronapandemie. Zo was maar een deel van de sterren live aanwezig tijdens de show en op de rode loper.

Meest gelezen