Deelstaatpremier Reiner Haseloff.
AFP or licensors

De CDU blijft met voorsprong grootste partij in Duitse deelstaat Saksen-Anhalt

De christendemocratische CDU blijft met voorsprong de grootste partij in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Dat blijkt uit exitpolls van televisiezenders ARD en ZDF. De partij eindigt ver voor de tweede partij, de rechts-radicale AfD. De gevreesde nek-aan-nekrace tussen de twee partijen bleef dus uit.

Volgens de berekeningen van de zenders haalt de CDU van deelstaatpremier Reiner Haseloff 36,9 procent, een duidelijke stijging tegenover de verkiezingen van 2016 (29,8 procent). De AfD eindigt net als vorige keer tweede met 21,1 procent, lager dan de 24,3 procent van 2016.

De socialistische SPD, die vandaag samen met CDU en Die Grüne de regeringscoalitie vormt in de staat, valt terug tot 8,3 (10,6 procent). De Groenen doen het iets beter dan in 2016 (5,2 procent), met 6,2 procent.

De in Oost-Duitsland traditioneel sterk scorende Die Linke worden met 11,2 procent (16,3 procent in 2016) de derde partij. De liberale FDP haalt voor het eerst sinds 2006 weer de kiesdrempel van 5 procent, met een score van 6,4 procent.

Volgens de exitpolls kan Haseloff zijn "Kenia-coalitie" (zwart, rood, groen) met de Groenen en socialisten voortzetten. Maar ook een CDU-SPD-FDP-coalitie (de "Duitsland-coalitie") of een coalitie tussen CDU, Die Grüne en FDP ("Jamaica-coalitie") worden mogelijk. CDU heeft steeds aangegeven niet in een coalitie met AfD of Die Linke te willen stappen.

Saksen-Anhalt is met zijn bijna 2,2 miljoen inwoners een van de kleinste Duitse deelstaten, maar toch worden de parlementsverkiezingen met veel aandacht gevolgd. Ze zijn de laatste krachtmeting van de Duitse partijen voor de nationale parlementsverkiezingen van 26 september en een belangrijke opiniebarometer. 

De exitpolls zijn een duwtje in de rug voor CDU-leider Armin Laschet, die voor CDU en de Beierse zusterpartij CSU de kandidaat-bondskanselier wordt nu Angela Merkel na vier termijnen en zestien jaar een stap opzij zet. Hij haalde het na een interne machtsstrijd van CSU-voorzitter Markus Söder, die veel aanhangers heeft in Saksen-Anhalt.

Meest gelezen